Спритні банкіри "почистили" фонд гарантування вкладів на 440 мільйонів

П'ятниця, 14 жовтня 2011, 15:40

Головним слідчим управлінням СБУ порушено кримінальну справу за фактом привласнення коштів Фонд гарантування вкладів фізосіб в сумі 444,190 мільйона гривень.

Ці дії вчинили службові особи ВАТ КБ "Національний стандарт" та АКБ "Європейський", за попередньою змовою групою осіб, передає прес-служба СБУ.

У ході досудового слідства встановлено, що 2009-2010 роках службові особи комерційних банків за день до відкликання банківських ліцензій відкрили 1339 поточних рахунків.

При цьому, частина громадян, переважно мешканців Черкаської та Донецької областей, були на орендованому транспорті доставлені до банківських установ, де, за матеріальну винагороду від 40 до 100 гривень, склали необхідні для відкриття банківських рахунків документи.

Реклама:

Решта громадян, також за матеріальну винагороду, надала нотаріально посвідчені довіреності особам, що мали безпосереднє відношення до ВАТ КБ "Національний стандарт" та АКБ "Європейський", на підставі яких останніми й були відкриті відповідні банківські рахунки.

Службові особи цих банків, використовуючи рахунки підконтрольних підприємств, здійснили перерахування "віртуальних" грошей на щойно відкриті рахунки.

В подальшому це дало підстави для отримання реальних грошових коштів з Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Безпосередньо самі грошові кошти були отримані готівкою трьома особами, двоє з яких одночасно працювали, як у ВАТ КБ "Національний стандарт" так і АКБ "Європейський".

Щодо одного зі співвиконавців злочинної схеми, колишньої радниці голови правління ВАТ КБ "Національний стандарт", 7 жовтня 2010 року Шевченківським районним судом міста Києва обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Троє інших фігурантів справи перебувають на підписці про невиїзд. Слідство у справі триває.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!