ДКЦПФР ускладнює життя емітентам

Середа, 12 жовтня 2011, 11:56

ДКЦПФР розробила проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення вимог до емітентів цінних паперів".

"За словами творців документу, його основне завдання – вдосконалення якості вітчизняних цінних паперів, протидія поширенню так званих "сміттєвих" паперів", - йдеться в повідомленні прес-служби комісії.

"Серед основних новацій, передбачених законопроектом, - удосконалення та деталізація повноважень комісії зі встановлення ознак фіктивності емітента цінних паперів або похідних, а також опис процедури боротьби регулятора з такими емітентами - зупинення обігу цінних паперів та похідних, скасовування реєстрації випуску його цінних паперів", - начальник управління аналітичного забезпечення ДКЦПФР Максим Лібанов.

"Окрім того, можливість судового позиву, у випадку, якщо емітент не здійснив заходи із виправлення ситуації", - додає Лібанов.

Реклама:

"Згідно з проектом закону, при реєстрації проспекту емісії регулятор матиме право здійснювати перевірку достовірності даних, наданих емітентом. У Комісії з’явиться компетенція вимагати проведення додаткової аудиторської перевірки і незалежної оцінки майна, а також отримання додаткової рейтингової оцінки емітента", - підкреслює він.

Інші новації стосуються посадових осіб емітента - документом передбачено, що в структурі компанії - емітента цінних паперів має бути бухгалтер чи бухгалтерська служба.

Крім того, законопроектом підвищені вимоги до емісії облігацій.

Так, із прийняттям закону, надавати забезпечення за випуском облігацій підприємств зможе тільки юридична особа.

До того ж, розмір забезпечення буде обмежений розміром власного капіталу такої юридичної особи, і цим особам необхідно буде розкривати інформацію про себе та свою діяльність у порядку та строки, встановлені для емітентів.

В даний момент проект закону обговорюється з міністерствами та відомствами, після чого його буде внесено на погодження до Кабінету міністрів та до Парламенту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!