"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Депутати погодили вливання в "Нафтогаз" чергових мільярдів

Четвер, 8 вересня 2011, 16:26

Верховна рада прийняла за основу проект закону, який дозволить наповнити ОВДП на 7,4 мільярда гривень статутний фонд НАК "Нафтогаз України".

За проект змін до статті 23 закону "Про акціонерні товариства" № 7509 в першому читанні проголосували 244 картки народних депутатів, передає "Лігабізнесінформ".

Як йдеться в пояснювальній записці до законопроекту зміни дозволять придбати акції додаткової емісії "Нафтогазу" в обмін на ОВДП на 7,4 мільярда гривень.

Чинна редакція статті 23 закону "Про акціонерні товариства" передбачає, що в разі розміщення акціонерним товариством цінних паперів, їх оплата здійснюється грошовими коштами або майновими, немайновими правами, що мають грошову цінність, цінними паперами, іншим майном.

Реклама:

Змінами запропоновано встановити, що до цих обмежень не відносяться державні облігації у випадках, передбачених законом.

Як повідомлялося, "Нафтогаз" уклав угоди на продаж ОВДП з обов'язком зворотнього викупу на загальну суму 4,632 мільярда гривень.

Оскільки у "Нафтогазу" не вистачає грошей, щоб розраховуватися з "Газпромом" за газ, то уряд вдається до постійного накачування статутного капіталу НАКу грошима з держбюджету.

Міністерство фінансів випускає облігації внутрішньої державної позики на суму, еквівалентну збільшенню статутного капіталу, і оплачує ними емісію акцій "Нафтогазу".

Далі "Нафтогаз" продає ці ОВДП банкам і таким чином отримує необхідну суму для розрахунків з "Газпромом". Банки ж отримують кошти для купівлі випущених ОВДП від Національного банку, тобто фактично з держбюджету.

Вперше цю схему застосовував уряд Юлії Тимошенко, який влітку 2009 року збільшив статутний капітал НАКу на 18,6 мільярда гривень до 24,165 мільярда. Наприкінці 2009 року Кабмін збільшив статутний капітал монополіста ще на 5,776 мільярда гривень.

Як писала "Економічна правда", команда Азарова продовжила традицію своїх попередників.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!