Підлеглі "регіонала" хотіли продати держмайна на два мільярди

Четвер, 8 вересня 2011, 13:55

Генеральний прокурор Віктор Пшонка заявив про запобігання відчуження 45 об'єктів державної власності, які перебувають у віданні Федерації профспілок України.

За його словами, мова йде про спробу прямого відчуження 20 об'єктів санаторно-курортного призначення, а також ще про 25 об'єктів, які могли бути виведені з держвласності шляхом укладання інвестиційних угод, пише "Дело".

У зв'язку з цим протягом червня - липня 2011 року органами прокуратури порушено 35 кримінальних справ, з них 17 справ уже направлено до суду.

Головою ФПУ є народний депутат від Партії регіонів Василь Хара.

Реклама:

Пшонка також назвав приблизну вартість санаторіїв і пансіонатів, які могли бути відчужені - два мільярди гривень.

З метою їх повернення в суди було заявлено 118 позовів, з яких 20 зараз задоволені.

У Генеральній прокуратурі також озвучили оціночна кількість об'єктів, які знаходяться в користуванні Федерації профспілок - близько 300. Їх вартість становить вісім мільярдів гривень.

Однак точної цифри ніхто не знає, стверджує Пшонка.

Він нагадав, що 15 серпня 2011 року Кабмін створив Комісію з питань проведення інвентаризації майна всесоюзних громадських організацій колишнього СРСР, яке було передано їм в управління та користування.

В 2011 році Федерація профспілок планувала ухвалити рішення про укладення угоди з ізраїльською компанією Engelinvest Group про залучення великого обсягу інвестицій в будівництво різних об'єктів на території Києва, Криму та інших регіонів.

Ключовим з них повинен був стати офісно-готельний центр висотою в 22 поверхи і загальною площею 23 тис. кв. м на Хрещатику в Києві.

Як зазначено в бізнес-плані Господарського управління Федерації профспілок України по залученню інвестицій, профспілкове керівництво планує віддати під готель півгектара на Майдані Незалежності - буквально всю територію, прилеглу до головного адміністративного будинку ФПУ за адресою Майдан Незалежності, 2.

Крім того, сам Будинок Федерації профспілок чекає ремонт, який повинен збільшити площу приміщень в будівлі на дві тис. кв. м.

У результаті, за розрахунками профспілкових діячів, їм може відійти 15-20% побудованих і реконструйованих площ, пише "Дело".

Іншими словами, 80% площі в побудованому готелі і 80% - в реконструйованому Будинку профспілок отримають інвестори.

Також у ФПУ вказують, що загальний обсяг коштів корпорації Engelinvest Group, який планується вкласти в інвестиційні проекти в Україну, становить 1,5 мільярда гривень.

Одночасно з будівництвом офісно-готельного центру в Києві профспілки мають намір реалізувати ще ряд інвестиційних проектів для залучення коштів в свої курорти , розташовані в Криму та інших регіонах країни.

До переліку увійшли 25 санаторно-курортних комплексів. Серед них: три санаторії в Ялті - "Лівадія", "Орлине гніздо", "Україниа", два - у Євпаторії "Прибій", "Перемога", чотири санаторії в Одесі - "Червоні зорі", "Лермонтовський", санаторій ім. Пирогова і санаторій ім. Горького, клінічний санаторій "Жовтень" у Києві.

Також за рахунок зовнішнього фінансування профспілкові організації мають намір розвивати 10 туристичних комплексів і готелів в Чернігові, Луцьку, Луганську, Запоріжжі, Рівному .

Крім того, від дев'яти своїх здравниць профспілки мають намір зовсім відмовитися як від збиткових активів.

У власності ФПУ на сьогоднішній день знаходиться 153 об'єкти.

Серед них - 81 санаторій, 66 туристичних комплексів, 4 навчально-спортивні бази і 2 навчальні заклади.

За даними Федерації, за 20 років незалежності вона продала 20% власності, що дісталася об'єднанню в спадок від радянського "Укрпрофради".

Загальний розмір статутного капіталу ФПУ становить 1,1 мільярда гривень.

Тоді як за експертними оцінками ця сума становить 2,5-3,8 мільйона доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: