"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азаров не скасує зернові мита, бо зарплати немає чим платити - ЗМІ

Середа, 7 вересня 2011, 14:51

Прем'єр-міністр Микола Азаров відмовився вносити до порядку денного Кабінету міністрів пропозицію міністра агрополітики Миколи Присяжнюка про скасування мит на експорт зернових.

Про це DT.UA повідомило джерело у Кабінеті міністрів.

За словами прем'єр-міністра, уряд не скасує свого рішення. "Сказано раз і назавжди", - повідомив прем'єр.

Пояснюючи свою позицію, Азаров повідомив присутнім, що скасування мит зменшить держбюджет на три мільярди гривень, що під час підняття мінімальних зарплат є неприпустимим.

Реклама:

Окрім того, прем'єр послався на результати маркетингових досліджень, згідно з якими маржа зернотрейдерів досить висока для ефективного бізнесу навіть з урахуванням мит.

"Так що нема чого приховувати зерно і занижувати експортну ціну", - підсумував прем'єр.

Зернотрейдери практично перестали вивозити зерно з України, мотивуючи це тим, що не можуть конкурувати з російськими компаніями, оскільки їх зерно мінімум на 30 доларів за тонну дешевше за українське.

Нагадаємо, що мита на експорт зернових були запроваджені з 1 липня 2011 року: на пшеницю у розмірі 9% від контрактної ціни, кукурудзу - 12%, ячмінь - 14 %.

Держава побоювалася, що через занадто високі ціни у світі, з країни буде вивезено значну частину зерна.

За підрахунками Міністерства фінансів, при прогнозі виробництва зерна у 50 мільйонів тонн і експорті 24 мільйони тонн надходження до бюджету у 2011/12 маркетинговому році можуть становити більше чотирьох мільярдів гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!