"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азаров збереже мита на експорт зерна, бо боїться МВФ

Понеділок, 5 вересня 2011, 14:17
Мита на експорт зерна з України, які вже призвели до падіння обсягів відвантажень, збережуться до кінця 2011 року, так як уряд відхилив пропозицію Міністерства аграрної політики відмовитися від мит.

Про це сказав журналістам представник МінАПК, повідомляє Reuters.

"Скасовувати мита не будуть", - сказав заступник директора департаменту ринків МінАПК Анатолій Розгон.

"Якщо скасовувати, то необхідні додаткові консультації з МВФ, потрібно шукати нові джерела доходів для бюджету", - додав він.

Глава МінАПК Микола Присяжнюк минулого тижня запропонував уряду скасувати мита, що становлять від 9 до 14 відсотків митної вартості зерна, однак проти виступило Міністерство фінансів.

Реклама:

На думку чиновників МінАПК, результатом введення мит стало зниження трейдерами закупівельних цін на зерно на внутрішньому ринку країни, скорочення продажів аграрними господарствами, що і зумовило низькі обсяги зернового експорту.

У липні-серпні 2011/12 маркетингового року експорт зерна з України становив усього близько 1,8 мільйона тонн. Утому числі експортовано 700 тисяч тонн пшениці і близько одного мільйона тонн ячменю. Цей обсяг у три рази менший.

Україна планує в 2011 році зібрати урожай в обсязі 51 мільйона тонн, що дозволяє експортувати 23-24 мільйони тонн зерна. У 2010 році Україна зібрала 39,2 мільйона тонн зерна і експортувала 12,7 мільйона тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!