НБУ порахував, що українці тримають під матрацами 70 мільярдів

Вівторок, 27 вересня 2011, 15:27

Аналіз платіжного балансу та інших даних дає змогу оцінити обсяг готівкової валюти поза банками в Україні в сумі близько 70 мільярдів доларів.

Про це повідомила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики Національного банку України Олена Щербакова, передає "Інтерфакс-Україна".

"Якщо підсумовувати вихід готівки з валютообмінних операцій і зняття з валютних депозитів, то ця цифра близько 70 мільярдів доларів", - сказала вона на прес-конференції.

"Коли різні експерти виступають на цю тему, крутяться навколо цієї суми, то, напевно, вона відповідає реаліям", - додала глава департаменту.

Реклама:

У той же час вона не змогла оцінити рівень тіньового готівкового валютного ринку у країні.

Щербакова зазначила, що платіжний баланс демонструє постійне зростання готівки поза банками протягом 2008-2011 років.

На її думку, якщо таку динаміку в 2008-2010 роках можна було пояснити впливом кризи, то сьогоднішнє збереження ситуації свідчить про зростання тіньового сектора економіки.

При цьому глава департаменту наголосила, що посилення Нацбанком правил обміну готівкової валюти спрямовано на боротьбу з цією негативною тенденцією.

Згідно з даними Нацбанку, обсяг готівкової гривні поза банками до кінця серпня 2011 року становив 194 мільярди гривень, збільшившись з початку року на 6%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!