"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна вже готова віддати ГТС "Газпрому"?

Понеділок, 26 вересня 2011, 17:54

Прогрес у газових переговорах свідчить про початок процесу передачі газотранспортної системи країни в управління "Газпрому".

До такої думки прийшли всі опитані "Делом" експерти.

"Янукович почав процедуру здачі росіянам газотранспортної системи", - вважає депутат БЮТ, член парламентського комітету з ПЕК Сергій Пашинський.

При цьому депутат зазначив, що крім ГТС, Янукович погодився зменшити ставку на транзит російського газу територією України.

Реклама:

"Про знижку на газ для Україні ми поки нічого не чули, втім від прес-служби президента РФ почули, що Росія задоволена досягнутими угодами щодо транзиту", - додав експерт.

Раніше Україна вимагала підвищення ставки транзиту російського палива з нинішнього рівня 2,6-2,7 долара за 1 тисячу кубометрів газу на 100 км до 3 доларів. При прокачуванні 100 мільярдів кубометрів газу це дозволило б Україні додатково заробляти близько 400 мільйонів доларів.

Упевнений, що Україна віддасть "Газпрому" свою "трубу" і екс-речник НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський.

"Сторонам вдалося домовитися за рахунок передачі ГТС Росії. Це буде або спільне підприємство, або консорціум на базі "Укртрансгазу", після того як він буде виведений із складу НАК "Нафтогаз Україна", - сказав він.

У свою чергу російський експерт, генеральний директор Фонду національної енергетичної безпеки Костянтин Симонов вважає, що в України немає іншого варіанту, окрім як віддати свою ГТС Росії.

"Я вважаю, що найбільш реалістичний варіант - це передати Росії як мінімум 50% цієї трубопровідної системи, а Росія, зі свого боку, надасть серйозні знижки, так як неофіційна позиція свідчить: у разі злиття "Газпрому" і "Нафтогазу" ціна в Україні буде такою ж, як і в Росії", - каже експерт.

За його словами, середня ціна газу в Росії - 120 доларів.

При цьому Симонов наголошує, що якщо Україна не захоче передати майнові права на трубопровідну систему, то в майбутньому у неї залишиться лише один вибір - передати в управління всю економіку країни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!