У "Нафтогазі" не кажуть, скільки Фірташ та Ахметов заборгували за газ

Вівторок, 20 вересня 2011, 13:59 -
Підприємства з газопостачання та газифікації (обл/міськгази) на 19 вересня заборгували ДК "Газ України" за газ, спожитий населенням в 2011 році, 854,6 мільйона гривень.

Про це йдеться у відповіді дочірньої компанії "Нафтогазу" на запит "Економічної правди". Компанія зазначає, що середній рівень розрахунків становить 84%.

Як повідомляло видання, левову частку облгазів в Україні, близько 21, контролює бізнесмен Дмитро Фірташ, у тому числі - "Львівгаз", "Івано-Франківськгаз", "Вінницягаз", "Чернівцігаз", "Рівнегаз", "Чернігівгаз", "Житомиргаз", "Хмельницькгаз", "Запоріжгаз", "Миколаївгаз" і "Дніпропетровськгаз".

За даними "Газу України", на 16 вересня 2011 заборгованість підприємств ТКЕ за природний газ, спожитий з 1 жовтня 2010 року, становить 4,1 мільярда гривень. Заборгованість столичної енергокомпанії ВАТ "Київенерго" за 2010-2011 роки становить 1,43 мільярда гривень.

В той же час "Газ України" не надала інформацію про обсяг заборгованості за спожитий газ підприємствами хімпрому та гірничо-металургійного комплексу.

Реклама:

"На даний момент відсутня можливість надати вам інформацію щодо споживання  природного газу й стану розрахунків підприємств хімічної галузі та гірничо-металургійного комплексу", - йдеться у відповіді компанії на запит видання.

Варто додати, що український хімпром використовує газ як сировину для виробництва азотних добрив. Частка газу в структурі собівартості виробництва сягає 90%.

Підкреслимо, що Group DF Фірташа в Україні контролює: ЗАТ "Сєвєродонецьке об'єднання Азот", ПАТ "Концерн "Стирол", ВАТ "Рівнеазот", ВАТ "Азот", Черкаси, ЗАТ "Кримський титан" та ВАТ "Кримський содовий завод.

Також "Кримський титан" орендує державні Іршанський ГЗК та Вільногорський ГМК.

Окрім того, бізнесмену належить "Нітроферт", Естонія, "ТаджикАзот", Таджикистан та частка в розмірі 32,68% власності італійського виробника титанових та інших сплавів, компанії Tifast Srl.

За час правління президента Віктора Януковича статки бізнесмена збільшились більш як в п'ять разів.

Зокрема, згідно з рейтингом найбагатших українців за версією журналу "Кореспондент", найбільші темпи росту бізнесу за 2010 рік продемонстрував Фірташ. За даними журналу бізнес-імперія Фірташа подорожчала на 540%.

Також ще два виробники добрив: Одеський припортовий завод - належить державі і отримує газ від дочки "Нафтогазу" та "Дніпроазот", бізнесмена Ігоря Коломойського, отримує газ від найбільшої нафтової компанії "Укрнафта", оскільки знаходиться в неї в оренді.

Як відомо, українську металургію контролюють: Рінат Ахметов та Вадим Новінський - "Метінвест", Геннадій Боголюбов та Ігор Коломойський - "Приват", Сергій Тарута та група акціонерів через російський ВЭБ - ІСД, Віктор Пінчук - "Інтерпайп".

Також - Костянтин Жеваго - Ferrexpo (Полтавський ГЗК), російська група Evraz Романа Абрамовича, Лакшмі Міттал - "Arcelor Mittal Кривий Ріг" та група "Донецьксталь" Віктора Нусенкіса.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: