Китайці модернізують Донбас

Вівторок, 20 вересня 2011, 12:28

Міненерговугілля залучають китайські інвестиції для розвитку державних шахт. 

Для української сторони - це можливість покращити показники фінансування вугільної галузі, а для китайської - закріпитися на українському ринку шахтного устаткування, пише "Комерсант-Україна".

Як повідомили в прес-службі Міністерства енергетики та вугільної промисловості, 19 вересня 2011 року ВАТ "Лисичанськвугілля" оголосило тендер з одним учасником на залучення кредиту на суму 85 мільйонів доларів у Державного банку розвитку КНР для реалізації проекту модернізації відокремленого підрозділу "Шахта ім. Д. Мельникова ".

В оголошенні про тендер, розміщеному на веб-порталі "Державні закупівлі", зазначається, що кредит планується залучити на термін до 2020 року.

Реклама:

Основним забезпеченням зобов'язань шахти є застава гірничо - шахтного обладнання, придбаного за рахунок кредитних коштів, а додатковим - майнові права на отримання виручки від реалізації вугілля. Кредит видається під держгарантії уряду.

У Міненерго нагадали, що домовленість про залучення в Китаї 1,03 мільярда доларів кредитних коштів для технічного переоснащення шахт була досягнута в ході візиту президента Віктора Януковича в КНР у вересні 2010 року.

За погодженням з китайською стороною в 2011 році в якості пілотного проекту заплановано технічне переоснащення шахти імені Д. Мельникова на загальну суму 85 мільйонів доларів.

"Для закріплення домовленостей, досягнутих під час візитів китайських технічних фахівців в Україна, в квітні було підписано угоду між міністерством і науково-технічної державною компанією Tiandi Science & Technology Co., LTD про технічне переоснащення, модернізації та підготовці гірських робіт на державних вугільних шахтах ", - заявили в Міненерго.

Модернізацію шахти також проводитиме китайська сторона, відзначають в Міненерго.

Нагадаємо, згідно з "Програмою перспективного розвитку вугільної галузі на середньостроковий період до 2015 року", обсяг видобутку вугілля в країні до 2015 року має зрости з 75 мільйонів тонн до 91,7 мільйона тонн на рік.

Зростання обсягів видобутку можливе за рахунок збільшення інвестицій в модернізацію вугільної галузі, йдеться в документі.

Орієнтовний обсяг фінансування програми - 109 мільярдів гривень, з яких бюджетні кошти становитимуть лише 29,8 мільярда гривень, решта - приватні інвестиції.

ВАТ "Лисичанськвугілля", яке видобуває вугілля енергетичних марок, об'єднує чотири шахти: імені Г. Капустіна, імені Д. Мельникова, "Привольнянський" і "Новодружевську".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: