"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: "Газова" війна з Росією - це добре для України

П'ятниця, 2 вересня 2011, 16:25

Президент Віктор Янукович доручив прем'єр-міністру Миколі Азарову до 1 жовтня подати на розгляд керуючої ради Комiтету економiчних реформ програму реформування "Нафтогазу".

Раніше Азаров заявив, що запланована урядом реструктуризація "Нафтогазу" призведе до перегляду підписаних нею газових угод з російським ВАТ "Газпром".

"Коли справи дійшли до цифр, то Україна та Росія не бажаючи поступатися, поступово перейшли в стадію війни. Поки словесної, але напередодні опалювального сезону, варто очікувати і більш агресивних дій, у першу чергу юридичного плану", - прокоментував "Економічній правді" економіст ІГ "Арт-капітал" Олег Іванець.

Однак, додав він, як не парадоксально, "газова" війна - це добре для України.

Реклама:

"Так, це підвищені ризики, нестабільність, але це - фактично єдиний дієвий стимул для розвитку. Україна потрапила в ситуацію вибору - або здатися, тобто віддати ГТС, "Нафтогаз", і, по суті, економіку країни, або різко і швидко розвиватися у бік енергетичної незалежності", - вважає Іванець.

Експерт підкреслив, якби Росія отримала ГТС України, в неї з'явилася б можливість "дотиснути" і українські металургію, і хімію, і інфраструктуру.

"Скинь Росія ще 100 доларів на тисячі кубометрів і ми б сиділи на газовій голці ще років п'ять, але коли ціна переходить межу можливості нашої економіки, і партнер вимагає від нас віддати всі свої активи, то відразу відбувається мобілізація всіх сил з метою розвитку", - сказав співрозмовник.

"Тут же знаходяться не розроблені запаси газу, тут же знаходяться гроші на підвищення ефективності енергетики на всіх ділянках - від видобутку до постачання споживачам, тут же активізується використання нових технологій альтернативної енергетики".

"Тут же виявляється, що замість 40 млрд. м3 Україна може імпортувати лише 12 млрд. м3. Тут же активізуються переговори з ЄС про зону вільної торгівлі і тіснішу співпрацю", - додав він.

За словами Іванця, всі ці можливості з'явилися не зараз - вони існують вже з десяток років.

"Наукові інститути розробили сотні стратегій підвищення енергетичної незалежності, Світовий банк і ЄБРР, не кажучи про приватних інвесторів, давно готові виділяти колосальні кошти на реалізацію цих стратегій - адже річ йде про безпеку поставок газу в Європу. Просто не було достатньої мотивації", - поінформував експерт.

"І навіть, якщо все піде шкереберть, і уряд здасть ГТС, то і в цьому випадку буде позитив - народ такого не простить, і з 99% ймовірністю у нас буде новий уряд, який поверне все на свої місця. Так що газова війна - тільки на користь Україні, головне, не здаватися", - резюмував Іванець.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: