"Укрнафта" може "вилетіти" з індексу UX

П'ятниця, 2 вересня 2011, 09:57

"Українська біржа" знайшла спосіб виключити можливість маніпулювання своїм індексом, зменшивши в 2,5 рази вагу високоволатильної "Укрнафти".

В індексному комітеті "Української біржі" 31 серпня вирішили включити найбільшого за капіталізацією емітента - ПАТ "Укрнафта" - в лист очікування на виключення з індексу, пише видання "Комерсант Україна".

До вечора 1 вересня компанія коштувала 34,7 мільярда гривень, найближчий конкурент - "Укртелеком" - оцінювався в 8,6 мільярда гривень.

Остаточне рішення буде прийнято до кінця листопада.

Реклама:

На цьому зміни не закінчилися. Вже з 16 вересня при розрахунку індексу UX free float "Укрнафти" враховуватиметься на рівні 0,5%, тоді як до останнього часу вважалося, що у вільному обігу перебуває 8% акцій компанії.

У результаті питома вага "Укрнафти" в індексі UX впаде більш ніж в два з половиною рази - з 17,1% до 6%.

"Думка членів індексного комітету така: реальний free float значно скоротився за час скупки цих паперів на ринку. Визначити точну величину показника на даний момент не вдається", - говорить заступник голови правління "Української біржі" Євген Комісаров.

З листопада 2010 року по лютий 2011 року - всього за чотири місяці - вартість "Укрнафти" потроїлася, забезпечивши безперервне зростання індексу UX.

Однак навесні ліквідність цього цих паперів почала різко скорочуватися: якщо в лютому обсяг торгів нею становив 876 мільйонів гривень, то в березні впав удвічі - до 491 мільйонів гривень, у квітні - до 294 мільйонів гривень, а в травні - до 111 мільйонів гривень.

Потім він коливався між 83 мільйонами гривень в червні і 122 мільйонами гривень у серпні.

"Папір з ринку викуповував найбільший власник після держави", - зазначив директор "Інсайт Капітал" Роман Вареник.

50% +1 акція "Укрнафти" належить НАК "Нафтогаз Україна", більше 40% - компаніям неформальної групи "Приват" Ігоря Коломойського.

Учасники ринку підозрювали, що угоди з акціями компанії використовувалися для маніпулювання індексом UX і ф'ючерсом на нього.

"У нас ринок підганяють під експірації ф'ючерсу, а не навпаки. І ринок підганяли виключно акціями "Укрнафти", "Мотор Січ"і "Укртелекому", - говорить Роман Вареник.

Сумарна частка двох останніх акцій в індексі становить 30,5%.

"Була відсутня кореляція з ринком та іншими паперами. Через велику питому вагу "Укрнафти" це відбивається на динаміці індексу і ф'ючерса, що призводить до неадекватних коливань і дає можливість маніпулювати індикаторами", - упевнений Шевчишин.

"Українська біржа" перевірила угоди з акціями "Укрнафти", зіставивши їх з операціями на терміновому ринку, повідомив Євген Комісарів

"Перед тим як щось відбувалося з індексом, хтось набирав позиції в протилежну сторону з метою заробити на ф'ючерсі. Деякий час по паперу стояли заявки на покупку. Тобто люди володіли інформацією, що акції "Укрнафти" купували і будуть купувати. Ми не побачили в діях цих компаній спроб використовувати інсайдерську інформацію, щоб заробити на терміновому ринку ".

Зменшення ваги "Укрнафти" у структурі індексу UX учасники ринку оцінюють позитивно.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!