Державні шахти віддадуть у концесію?

Вівторок, 13 вересня 2011, 15:52

Зменшення кількості діючих шахт загрожує енергетичній безпеці держави і потребує інвестицій у 109 мільярдів гривень.

Про це заявив голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький, передає агентство "Українські новини".

За словами губернатора, Міністерством енергетики та вугільної промисловості розроблено Концепцію державної цільової економічної "Програми розвитку вугільної галузі на період 2012-2016 років".

За його словами, основна мета програми - створити галузь, яка повністю забезпечить країну вугільною продукцією. Орієнтовний обсяг фінансування програми - 109 мільярдів гривень, з яких бюджетні кошти становитимуть 29,8 мільярда гривень.

На думку чиновника, концесія є чи не єдиним дієвим способом залучення недержавних інвестицій у модернізацію державних шахт.

"При передачі концесіонеру права на експлуатацію вугільного родовища, на виході держава отримує працюючу шахту. Головна перевага концесії в тому, що вона, на відміну від оренди, покладає на концесіонера зобов'язання, вигідні для держави", - зазначив посадовець

Як наслідок, резюмував Шишацький, шахти одержують довгострокові інвестиції на розвиток виробництва, інвестор отримує вугілля і надійного постачальника вугільної продукції, держава отримує концесійні платежі, а також зберігає за собою право власності на вугільні підприємства, які потім зможе приватизувати за вигіднішою ціною.

Реклама:

Чиновник додав, що за державою також залишаються всі поліпшення, зроблені інвестором; регіон отримує зростання зайнятості населення, соціальну стабільність і збільшення податкових надходжень до місцевого бюджету; співробітники отримують стабільну заробітну плату і підвищення безпеки праці.

Як повідомлялося, наприкінці серпня 2011 року президент поставив перед вугільною галуззю завдання перейти межу щорічного видобутку в 100 мільйонів тонн.

Глава держави вказав як на необхідність будівництва нових шахт, відновлення виробництва на тимчасово непрацюючих, так і на необхідність залучення приватного інвестора.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: