"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Світові фондові індекси обвалилися. Оновлено

П'ятниця, 5 серпня 2011, 10:02

Інвестори влаштували на Уолл-стріт гірший розпродаж з 2009 року, побоюючись, що США загрожує нова рецесія, а європейська боргова криза поширюється на великі економіки єврозони.

Індекси Dow і S&P обвалися в четвер більш ніж на 4%, а Nasdaq втратив 5%, повідомляє агентство Reuters.

Аналітики пророкують нові втрати, незважаючи на те, що акції падали дев'ять з останніх 10 днів.

Прибутковість за дворічними Treasuries знизилася до рекордного мінімуму, оскільки інвестори шукали безпечного притулку в короткострокових держоблігаціях.

Реклама:

"Люди визнають себе переможеними, оскільки не можуть знайти втіхи у жодній галузі", - сказав Мілтон Езраті з Lord Abbett Co.

Слабкість ринку останнім часом обумовлена багатьма факторами.

Економічні показники США погіршилися, вказуючи на уповільнення зростання порівняно з першим півріччям.

Суверенна боргова криза в Європі не відреагувала на вжиті заходи і загрожує охопити великі економіки єврозони - Іспанію та Італію.

"Боргові проблеми в Європі, особливо при злетах прибутковості за італійськими та іспанськими бондама, змушують інвесторів накопичувати стільки ліквідності, скільки можливо", - сказав Стівен Массокка з Wedbush Morgan.

Індекс Dow Jones знизився на 4,31%, до 11383,68 пункту, індекс Standard & Poor's 500 опустився на 4,78%, до 1200,07 пункту, індекс Nasdaq Composite опустився на 5,08%, до 2556,39 пункту.

Не краще почувається і європейський ринок: фондові індекси знизилися за підсумками торгів у четвер до мінімального показника за рік на посиленні занепокоєння щодо уповільнення темпів зростання світової економіки, повідомляє агентство Bloomberg.

Зведений індекс найбільших підприємств регіону Stoxx Europe 600 опустився на 3,4%, до 243,3 пункту. Із зафіксованого в лютому максимуму цього року індикатор знизився на 16%.

Всі 18 основних фондових індексів країн Західної Європи впали за підсумками сесії. Зниження британського FTSE 100, як і німецького DAX, склало 3,4%, французький CAC 40 знизився на 3,9%.

"На ринок впливають страхи, викликані макроекономічними даними. Макроекономічна картина змусила учасників ринку повірити, що такі фактори, як боргова криза в Європі, держборг США і ціни на сировину, швидше за все, створять проблеми економічного зростання", - заявив аналітик Market Securities Стефан Еколь.

Азійські фондові ринки також впали у п'ятницю, після зниження біржових індикаторів у США, повідомляє ВВС.

Основний індекс Японії знизився на 3,4%, південнокорейський втратив 3%, австралійський 3,9%, а гонконгзький впав на 4.4%.

Аналітики попереджають, що світові ринки можуть коливатися впродовж наступних тижнів.

"Страх тепер - основна тема. Люди проявляли стриманий оптимізм щодо повернення на правильний шлях наприкінці року. Однак, коли одужання економіки США загальмувало, що може позначитися на глобальній економіці, тиск на фондові ринки посилився," - сказав Девід Коен з консалтингової компанії Action Economics.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!