"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ТНК-BP продовжує вивозити майже все українське пальне в Росію

Четвер, 4 серпня 2011, 17:16

За оперативними даними Держмитслужби та Міненерговугілля, ПАТ "ЛИНІК" - Лисичанський НПЗ у липні відправив за кордон близько 86 тисяч тонн високооктанового бензину.

Це становить 74% від його виробництва. Також компанія відправила в Росію практично все вироблене дизпаливо.

Лисичанський НПЗ належить ТНК-BP.

Так, на 31 липня "ЛИНІК" виробив 90,5 тисячі тонн бензину марки А-92, 26 тисяч тонн бензину А-95 і 95,8 тисячі тонн ДП, повідомляє Oilnews.

Реклама:

При цьому експорт А-92 становив 73,8 тисячі тонн, А-95 - близько 12,1 тисячі тонн, дизпалива - 94,3 тисячі тонн.

Нагадаємо, вивезення нафтопродуктів до Росії відбувається внаслідок переходу власника НПЗ - компанії ТНК-ВР - на толінгову переробку нафти з метою ліквідації паливного дефіциту в країні.

Починаючи з травня значний обсяг високооктанового бензину лисичанського виробництва поставляється в прикордонні області РФ.

Різкий перехід на толінгові схеми в травні привів до дефіциту бензинів в східних регіонах України, внаслідок чого окремі учасники ринку були змушені призупинити торгівлю бензином А-92.

Крім того, дефіцит стабілізував ціни на високих відмітках, незважаючи на передумови до зниження у випадку стабільної системи насичення ринку нафтопродуктами.

Нестачу пропозиції всієї лінійки світлих нафтопродуктів трейдери зі східних областей відчувають і сьогодні, заміщаючи їх невеликими поставками з Кременчука, Шебелинки і з імпорту.

За словами учасників ринку, зникнення традиційного джерела поставок на піку сезонного споживання призвело до збільшення контрабанди нафтопродуктів з Росії та зростання обсягів фальсифікату на ринку.

ТНК-ВР не повідомляє про подальші плани щодо завантаження і розподілу лисичанських нафтопродуктів.

Тим часом, за даними OilNews, масований вивіз палива продовжиться, як мінімум, у серпні та вересні.

У той же час не доводиться виключати і подальшого превалювання лисичанського толінгу, так як нещодавно уряд РФ відмовився від намірів заборонити толінгові схеми переробки, побоюючись рецидиву паливного дефіциту в Росії.

На користь толінгової схеми говорить також і те, що за підсумками першого півріччя 2011 року український бізнес ТНК-ВР показав 1-разове зростання показника EBITD А в порівнянні з аналогічним періодом 2010 року - 130 мільйонів доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!