Янукович дозволив змінити податки

Четвер, 4 серпня 2011, 15:40

Президент Віктор Янукович підписав закон №8217 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів".

Зміни стосуються удосконалення деяких норм Податкового кодексу та спрямований на врегулювання проблемних питань, що виникли за перші півроку дії кодексу.

Як повідомляється на веб-сайті Верховної ради, зміни підписані главою держави 1 серпня, передає "Інтерфакс-Україна".

Закон, зокрема, дозволяє хімічним підприємствам, що використовують нафтопродукти в якості сировини, закуповувати їх у вітчизняних виробників і ввозити з-за кордону без сплати акцизного збору.

Реклама:

Перелік підприємств, які можуть закуповувати нафтопродукти без сплати акцизу, визначається Кабінетом міністрів.

Крім того, уряд встановлює квоти на закупівлю нафтопродуктів за пільговими умовами.

Документом продовжено дію знижених акцизів на бензини EUR50/тонна і на дизельне паливо EUR20-30/тонна до 31 серпня 2011 року.

Крім того, закон передбачає скасування рентної плати за видобуток додаткових обсягів нафти, природного і попутного газу, газоконденсату з виснажених родовищ і родовищ із складними гірничо-геологічними умовами.

Перелік інвестиційних проектів, на які поширюється відповідна податкова пільга, визначає Кабінет міністрів.

Скористатися пільговим оподаткуванням зможуть підприємства, у статутному капіталі яких не менше 25% належить державним, або підконтрольним державі компаніям.

Крім того, скористатися пільгою зможуть учасники угод про розподіл продукції (УРП) за умови, що в статутному капіталі одного з учасників договору блокуючий пакет належить державі.

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, вступить в силу з 1 липня 2012 року, а не з 1 січня 2012 року, як це передбачалося раніше.

Пільгове оподаткування з реалізації експерименту в житловому будівництві на базі АТ "Холдингової компанії" Київміськбуд "(Київ), одного з найбільших забудовників України, здійснюватиметься безстроково, тоді як раніше терміни були встановлені до 1 січня 2012 року.

Законом скасовуються фактичні перевірки з боку податкових органів для фізичних осіб-підприємців, не зареєстрованих платниками податку на додану вартість, а також юридичних осіб, які перебувають на спрощеній системі і застосовуються ставку єдиного податку 10% до введення в дію закону про спрощену систему оподаткування.

У той же час, закон чітко встановлює, які документи повинні бути пред'явлені для проведення документальної виїзної перевірки та фактичної перевірки.

Також закон, зокрема, передбачає списання податкових штрафних санкцій, пені чи адміністративних стягнень, нарахованих з 1 січня 2011 року та не сплачених до держбюджету, зокрема, за несвоєчасне подання декларації з податку з доходів фізичних осіб та за несвоєчасну сплату пенсійних внесків.

Крім того, вдосконалена система оподаткування операцій з цінними паперами при їх первинному розміщенні та зворотний викуп, а також доходів фізосіб, отриманих при викупі цінних паперів та їх конвертації.

Законом встановлено, що порядок видачі податкового поручительства визначається Державною податковою службою (ДПС) за погодженням з Національним банком України.

Поправки передбачають, що платники податків, що мають звітність в електронній формі, ведуть переписку з органами ДПС за допомогою електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог закону про електронний документообіг і електронний цифровий підпис.

За запитом платника податків, що отримав документ в електронній формі, орган ДПС надає такому платнику податку відповідний документ у паперовій формі протягом трьох робочих днів з дня надходження відповідної вимоги (у письмовій або електронній формі) платника податків.

Закон також встановлює, що достатнім підтвердженням автентичності документа податкової звітності є наявність оригіналу підпису уповноваженої особи на документі в паперовій формі або наявність електронного цифрового підпису платника податків.

Згідно з внесеними поправками до Податкового кодексу, ДПС здійснює періодичне узагальнення податкових консультацій, які стосуються значної кількості платників податків або значної суми податкових зобов'язань, та затверджує наказом узагальнюючі податкові консультації, які підлягають оприлюдненню.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: