"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Японія провела інтервенцію, щоб стримати єну

Четвер, 4 серпня 2011, 09:26

Японія у четвер провела інтервенцію на валютний ринок, щоб стримати зростання єни, котре, як побоюється Токіо, може підірвати відновлення економіки.

Міністр фінансів Йосіхіко Нода сказав, що Японія проконсультувалася з міжнародними партнерами, але діяла самостійно, намагаючись обмежити коливання валюти, які вважає спекулятивними і безладними, повідомляє агентство Reuters.

Протягом деякого часу перед інтервенцією чиновники попереджали, що єна перевищила рівень, прийнятний для економіки, залежної від експорту.

В результаті втручання японська валюта знизилася до 78,47 єни за долар з рівня близько 77 єн за долар перед інтервенцією.

Реклама:

"Японія в процесі відновлення після природної катастрофи, так що ці валютні коливання напевно матимуть негативний вплив на економіку та фінансові ринки. Тому ми провели інтервенцію", - сказав Нода репортерам.

Дії Японії пішли відбулися слідом за несподіваним скороченням ставки Центробанком Швейцарії, спрямованим на те, щоб знизити тиск на франк.

Швейцарська валюта, як і єна, стала привабливим активом для інвесторів зараз, коли вони виводять гроші з долара, побоюючись зниження кредитного рейтингу США.

"Вчорашнє пом'якшення монетарної політики Швейцарії підштовхнуло інтервенцію, оскільки якби Японія не відреагувала, це б підняло єну ще вище. Необхідно було відреагувати швидко, щоб уникнути подальшого зміцнення єни", - сказав Нагаюкі Йамагісі з Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Нода сказав на прес-конференції, що тепер чекає належних дій від Банку Японії.

Джерело, знайоме з думкою Банку Японії, повідомило, що Центробанк має намір оголосити про розширення схеми викупу активів.

Нода відмовився назвати обсяг інтервенції або сказати, які валюти Японія купувала або продавала.

Він також не відповів, коли Токіо планує повернутися на ринок, хоча трейдери говорять, що влада продовжує час від часу брати участь у торгах, продаючи єну.

Аналітики сприйняли інтервенцію скептично, сумніваючись, що поєднання прямого продажу єни і пом'якшення грошово-кредитної політики зупинить глобальний вихід інвесторів із долара та інших ризикованих валют.

"Вплив інтервенції, ймовірно, буде короткостроковим, оскільки погляд на єну як на безпечну валюту не змінився на тлі побоювань про світову економіку", - сказав Макото Нагахорі з Instinet.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!