"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Метал буде тиснути на гривню

Вівторок, 30 серпня 2011, 17:14

Україна легше переживе другу хвилю світової кризи.

Таку думку висловила головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital Олена Білан.

Світові проблеми впливатимуть на українську економіку, на платіжний баланс країни і на національну валюту за двома основними каналами, вважає експерт. 

Першим вона називає попит і ціни на продукцію сектора металургії. 

Реклама:

"Зараз ситуація на ринку металів досить невизначена. Фінансові ринки впали, оскільки всі очікують уповільнення світової економіки, а ціни на металургійну продукцію стоять і навіть почали трохи підвищуватися ", - зазначає Білан. 

"Ми очікуємо, що це ситуація тимчасова і, швидше за все, ціни на сталь будуть знижуватися", - каже головний економіст інвесткомпанії. 

За оцінками компанії, ринки товарів реагують на ситуацію на фінансових ринках з лагом через 6-7 місяців. "Враховуючи, що фінансові ринки були на піку в березні, корекції цін на сталь можна чекати у вересні-жовтні", - припускає Білан. 

Вона підкреслює, що в 2011 році ціни на сталь можуть "просісти" на 20-25% з пікових значень поточного року. Але корекція буде недовгою.  При такому розвитку подій, резервів НБУ буде достатньо для підтримки курсу гривні.

Експерт зазначає, що позитивним фактором у падінні цін на сировинних ринках може бути здешевлення нафти та енергоресурсів. 

Тим не менше, вона зауважує, що в торговому балансі Україні буде спостерігатися перекіс через те, що ціни на газ пізніше відреагують на відповідні зміни на товарних ринках. 

За словами експерта, у четвертому кварталі 2011 та першому кварталі 2012 року вартість газу для України буде залишатися високою. 

"Якщо ціна на нафту залишиться на рівні 100 доларів за барель, то зниження цін на газ почнеться лише з другого кварталу 2012 року. І до кінця наступного року ціна на ресурс може досягти 370 доларів за кубометр", - говорить вона. 

Другим каналом, через який Україна буде відчувати тиск з боку глобальних ринків, Білан називає ризики світових кредитних ринків. 

"Українська економіка залежить від зовнішніх кредитних ринків. За даними НБУ, в найближчі 12 місяців заплановано 51 мільярд доларів зовнішніх погашень. В основному, це борг корпоративного сектора, торговельні кредити та позики банків. Крім цього, Україні треба буде фінансувати дефіцит поточного рахунку", - пояснює економіст. 

У той же час вона наголошує, що сума в 51 мільярд доларів не є критичною. "У корпоративному секторі дуже багато "інсайдерських" кредитів. Значна їх частина - це фінансування офшорними компаніями своїх же підприємств. Тому ризик, що такі позичальники не зможуть розрахуватися за боргами, дуже низький", - говорить Білан. 

"Враховуючи ці всі фактори, цього разу ситуація з платіжним балансом буде не настільки критичною, як це було 2008 року, навіть якщо світову економку чекає друга хвиля рецесії", - вважає експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!