Фірташ і Бойко бояться ліквідації спецаукціонів із продажу скрапленого газу?

Четвер, 25 серпня 2011, 16:22

Друковані та електронні ЗМІ продовжують масову публікацію однотипних матеріалів на тему важливості збереження чинної системи спеціальних аукціонів із продажу скрапленого газу для потреб населення.

Про це свідчить щоденний моніторинг засобів масової інформації, проведений "Консалтинговою групою А-95", повідомляє OilNews.

Зокрема, більше десятка інтернет-сайтів розмістили низкуд схожих публікацій, які розповідають про "зниження соціальної напруженості на селі завдяки фіксованій ціні на балонний газ".

На багатьох сайтах статті передруковується без будь-яких правок і змін.

Реклама:

За даними OilNews, координацією проведення PR-кампанії із захисту чинної системи аукціонних продажів зрідженого газу держкомпаніями займаються фахівці фірм, які входять в сфери впливу Дмитра Фірташа, і відомств, підзвітних Міненерговугілля.

До їх числа належить дочірня компанія НАК "Нафтогаз України" "Укргазвидобування", очолювана Юрієм Борисовим, який до цього обіймав посаду головного виконавчого директора холдингу Ostchem Holding AG, що належить Фірташу.

"Укргазвидобування" є найбільшим українським виробником зрідженого газу - близько 215 тис. тонн на рік, що складає 25% національного ринку.

Згідно з постановою Кабміну № 599 від 4 квітня 2000 року весь газ компанія продає на спецаукціонах для потреб населення за регульованими державними цінами, які в кілька разів нижчі від ринкових.

При цьомуо сновними покупцями ресурсу виступають перекупники, які згодом реалізують пільговий газ за ринковими цінами.

Координацію спецаукціонів здійснює Аукціонний комітет, більшість членів якого представляють відомства і компанії, підзвітні Міненергоувгілля.

За інформацією OilNews із посиланням на джерело в Мінекономрозвитку, нещодавно віце-прем'єр Андрій Клюєв дав доручення вивчити ситуацію, пов'язану із різким зростанням цін і браком скрапленого газу на ринку в липні-серпні.

Джерело не виключило, що за результатами перевірки можуть бути внесені зміни до нормативної бази, зокрема до постанови № 599.

Протягом останніх років Міністерство економіки неодноразово намагалося внести зміни до порядку проведення спецаукціонів для недопущення спекуляцій із пільговим газом, однак результату ці спроби не мали.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: