"Центренерго" накупило у "офшорки" Януковича вугілля на півтора мільярда

Вівторок, 23 серпня 2011, 17:12

ПАТ "Центренерго" за результатами тендеру 16 серпня уклало угоду з Асоціацією "Фінансових, промислових та торгівельних підприємств "Донбаський Розрахунково-Фінансовий Центр" на постачання 1,47 млн. тон вугілля на суму 1 415,61 млн. гривень.

Про це повідомляє портал "Наші гроші" із посиланням на "Вісник державних закупівель".

За 982,26 млн. гривень придбано 1,02 млн. тонн вугілля для постачання на Трипільську, Зміївську і Вуглегірську ТЕС.

Для Вуглегірської ТЕС також за 433,35 млн. гривень придбано 0,45 млн. тонн вугілля.

Реклама:

У тендері приймало участь дві фірми. Окрім Асоціації ДРФЦ свою пропозицію подало донецьке ТОВ "Сварожеч".

Фірма, чий статутний капітал складає всього 20,5 тис. гривень, запропонувала вугілля за 1 418,55 млн. гривень, тобто лише на 2,94 млн. гривень більше від ціни переможця тендеру. Різниця в ціні склала всього 0,2%.

Основним власником Асоціації у грудні 2010 року стало ТОВ "ДРФЦ". Основним власником цієї фірми є офшорна компанія "Сароне холдінгс лімітед" з Віргінських островів.

На "Сароне" також зареєстровані права власності в ТОВ "Донбасвугілляпереробка", ТОВ "Донбаський збагачувальний комбінат", ТОВ "ЦОФ "Узловська".

Також співзасновником Асоціації є ТОВ "Східна транспортна компанія", до створення якої був причетний Андрій Федорук, нинішній голова Донецької облради і екс-керівник будівельних фірм старшого сина президента Олександра Януковича.

До кінця 2010 року власниками Асоціації була низка компаній, до створення яких також були причетні менеджери, пов'язані із сім'єю Віктора Януковича.

Серед співвласників Асоціації було ТОВ "СПС-груп", засновноване Олександром Юрченком. Він відомий як співзасновник фірми, що володіє кінотеатром "Зоряний", де кілька років базувався штаб Партії регіонів.

Також Юрченко є співзасновником ТОВ "Дім мисливця", ТОВ "Дом лесника", благодійного фонду "Відродження України", які приймали участь у відведенні земельних ділянок під резиденцію Віктора Януковича "Межигір'я".

Також до створення Асоціації причетний Михайло Добнєв. Він також є співзасновником ТОВ "Веспром" - фірми, на яку, за даними ЗМІ, була оформлена яхта Олександра Януковича "Центуріон".

Нагадаємо, у квітні Асоціація "ДРФЦ" отримала підряд державного підприємства "Вугілля України" на постачання вугілля на 949,32 млн. гривень.

У червні фірма також виграла тендер ДП "Селидіввугілля" вартістю 80 млн. гривень на збагачення вугілля.

У квітні ПАТ "Центренерго", контрольоване менеджерами з групи Ріната Ахметова, вже проводила тендер на постачання вугілля. Тоді була укладена угода вартістю 3,65 млрд. гривень з ДП "Вугілля України".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: