Україна утричі скоротить імпорт російського газу

Понеділок, 22 серпня 2011, 20:18

Міністр енергетики й вугільної промисловості Юрій Бойко прогнозує скорочення імпорту російського газу через 5 років на 70%, або на 28 млрд. кубометрів, порівняно із планованим обсягом закупівлі в 2011 році - до 12 млрд. кубометрів газу на рік.

Про це він заявив в інтерв'ю телекомпанії "5 канал", повідомляє агентство "Українські новини".

"Ми плануємо за 5 років вийти з 20 млрд. кубометрів газу власного видобутку на 27 млрд. кубометрів і, з огляду на програму енергозбереження й заміни газу на вугілля, ми плануємо, що будемо закуповувати російського газу через 5 років 12 млрд. кубометрів", - сказав він.

Також Бойко повідомив, що в 2011 році Україна скоротить споживання природного газу до 54 млрд. кубометрів, а в 2012 році - іще на 8-10 млрд. кубометрів.

Реклама:

"Ми вже купили одну бурову платформу й зараз оголошуємо тендер на другу й починаємо реальний розвиток видобутку газу в Чорному морі. З однієї сторони, ми зменшуємо споживання газу - на 8-10 млрд. кубометрів у наступному році - і одночасно ми збільшуємо видобуток у своїй країні", - зазначив міністр.

Основним фактором зростання власного газовидобутку, за його словами, стане розвиток шельфу Чорного моря.

Як повідомлялося, в 2011 році Україна, в особі НАК "Нафтогаз України" планує імпортувати 40 млрд. кубометрів газу.

У першому півріччі 2011 року "Газпром" поставив на адресу НАКу 27,36 млрд. кубометрів газу, у липні - близько 1,34 млрд. кубометрів.

Ціна імпортного газу для України підвищилася в третьому кварталі на 19,2%, або 57 доларів за тисячу кубометрів порівняно з другим кварталом - до 354 доларів за тисячу кубометрів.

На четвертий квартал ціна прогнозується на рівні 388 доларів за тисячу кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!