ФРС поки не планує "стимулювати" економіку

Середа, 17 серпня 2011, 10:23

Заява Федеральної резервної системи про намір утримувати базову процентну ставку на близькому до нуля рівні до середини 2013 року не є сигналом того, що американський Центробанк має намір розпочати третій раунд кількісного стимулювання (QE3).

Про це заявив голова Федерального резервного банку Сент-Луїса Джеймс Баллард, повідомляє агентство Bloomberg.

"Найбільш імовірно, що економіка США продовжить рости помірними темпами протягом другої половини цього року. У тому випадку, якщо економіка буде значно слабшою, ніж очікувалося, ФРС може вжити додаткових заходів, особливо при появі нового ризику дефляції", - сказав він.

Як відомо, на засіданні 9 серпня Федеральний резерв уперше позначив, як довго він планує утримувати ставку в діапазоні 0-0,25% річних.

Реклама:

Раніше застосовувалася формулювання про намір зберігати ставку на близькому до нуля рівні протягом "тривалого періоду часу".

Зміна формулювання призвела до появи на фінансових ринках чуток про те, що ЦБ почне третій раунд викупу облігацій.

Так, головний економіст Goldman Sachs Ян Хатціус заявив, що вірогідність відновлення викупу бондів у цей час "більша, ніж будь-коли".

ФРС завершила попередню програму купівлі облігацій обсягом 600 млрд. доларів у червні і зберігає баланс на рівні, близькому до рекордного.

"З оголошення Федерального резерву про плани збереження ставки незмінною до середини 2013 року безпосередньо не випливає, що ЦБ почне нову програму стимулювання, оскільки нам необхідно більше інформації про те, як розвивається ситуація в економіці в другій половині року", - зазначив Баллард.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: