Від прокурорів Криму вимагають 3 трильйона гривень морального збитку

Понеділок, 15 серпня 2011, 19:27

Невідома особа подала позов до Окружного адміністративного суду Криму, за яким вимагає рекордну за роки незалежності суму відшкодування морального збитку - понад 3,099 трильйона гривень.

Всього було подано близько 8 однакових позовів, повідомляє "Дело".

У них невідомий вимагає, щоб прокурор автономної республіки Крим Степан Молицький і прокурор Ялти Сергій Самойлик відшкодували моральну шкоду в розмірі 3,099 трильйона гривень.

Одночасно в позові міститься вимога до генпрокурора Віктора Пшонки звільнити прокурорів Криму і Ялти без права виплати пенсії.

Реклама:

У справі сказано, що позов мотивований тим, що посадові особи прокуратури Криму і Ялти не прийняли рішення про порушення кримінальної справи за заявою позивача.

Побачивши вимогу з величезною сумою компенсації, а також фігурування у справі імені Генерального прокурора, кримські судді выдмовили у провадженні справи, зазначає видання.

Так, суддя Ольшанська свою відмову прийняти у виробництво цю справу, пояснює тим, що в компетенції адміністративного суду знаходяться питання лише прийняття на публічну службу, її проходження та звільнення із служби.

Звідси суд робить висновок, що між сторонами відсутній публічно-правовий спір і справа не підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства. Аналогічні рішення прийняли інші судді.

Разом з тим суди роз'яснили позивачеві, що відмову прокуратури у порушенні кримінальної справи можна оскаржити в суді або у вищого керівництва.

Як відомо, на початку липня Верховна рада внесла зміни до законодавства, яким передбачила фіксований судовий збір у справах щодо відшкодування моральної шкоди за позовами про захист честі, гідності та ділової репутації.

Іншими словами, сума збору для названої категорії справ не буде відрізнятися від справ майнового характеру і становитиме 1% ціни позову (але не менше 0,2 розміру мінімальної заробітної плати і не більше трьох розмірів мінімальної заробітної плати).

До цього діяла прогресивна шкала ставки державного мита - чим вища сума заявленого морального відшкодування, тим більший відсоток від ціни позову необхідно заплатити за його подання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!