Євросоюз не планує рятувати Кіпр

П'ятниця, 12 серпня 2011, 10:20

Європейська Комісія не планує виділяти Кіпру антикризові кредити на зразок тих, які були видані Греції та іншим країнам ЄС.

За словами комісара ЄС з фінансових питань Оллі Рена, виділення грошей Кіпру навіть не обговорювалося європейськими чиновниками, повідомляє Lenta.ru.

Він зазначив, що економіка країни в порядку, незважаючи на деякі труднощі, а уряд острівної держави пообіцяв провести необхідні реформи.

Заява Рена послідувала після того, як 10 серпня рейтингове агентство Fitch знизило рейтинг Кіпру відразу на два щаблі з А- до ВВВ. Для порівняння, у Росії за версією Fitch - також ВВВ.

Реклама:

У коментарі до свого рішення агентство заявило, що Кіпр, можливо, не зможе впоратися зі своїми фінансовими зобов'язаннями без підтримки міжнародних фінансових інститутів.

Уряд Кіпру, в свою чергу, заявив, що має намір підвищити ПДВ на два відсоткові пункти, а також збільшити ставки деяких інших податків.

Це, на думку чиновників, дозволить зібрати в бюджет більше грошей.

Влітку свої рейтинги Кіпру знизили інші агентства з великої трійки - S&P і Moody's.

Падіння рейтингів Кіпру прискорилося після того, як 11 липня на військовій базі Евангелос Флоракіс стався вибух, який забрав життя 10 людей і пошкодив найбільшу в країні електростанцію.

Вона виробляла до 60 відсотків необхідної Кіпру електроенергії.

Крім того, економіка Кіпру сильно залежить від Греції, рейтинг якої влітку опустився до найнижчих значень у світі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: