Чотири країни ЄС заборонили короткі продажі акцій

П'ятниця, 12 серпня 2011, 10:11

Франція, Італія, Іспанія та Бельгія заборонили короткий продаж фінансових акцій.

Про це йдеться в заяві European Securities and Markets Authority - EMSA, опублікованому пізно ввечері в четвер, повідомляє агенція Reuters.

Держави зробили цей крок, намагаючись відновити довіру на ринках, підірвану чутками про поганий стан банків і високою вартістю запозичень. Рішення вступає в силу в п'ятницю.

Індекс європейських банківських акцій DJ Stoxx звалився на 37 відсотків з лютневого піку і зачепив 28-місячний мінімум в четвер. Тільки з початку серпня індекс втратив 17 відсотків.

Реклама:

"Це один з тих заходів, за які політики хапаються, коли у них немає іншої зброї в арсеналі, - сказав Джеймс Енджел, молодший професор з Університету Джорджтауна, що спеціалізується на регулюванні фінансових ринків. - Все, на що вони дійсно здатні це показати ринкам, що лідери не знають, що робити з тим, що зараз відбувається".

Європейські регулятори раніше відкидали ідею про накладення повної заборони на короткі продажі, при яких інвестори беруть акції в борг і продають їх, розраховуючи, що їх вартість впаде і вони зможуть викупити їх за нижчою ціною.

EMSA заявила, що короткі продажі в сукупності з поширенням чуток створюють очевидні можливості для зловживань.

"Влада вирішила накласти або розширити існуючу заборону на короткі продажі, залежно від країни, - йдеться в її заяві. - зробили це для того, щоб обмежити вигоду, яку можна отримати, поширюючи фальшиві чутки, або для того, щоб домогтися однорідного конкурентного середовища на рівні регуляторів".

Франція заборонить короткі продажі 11 фінансових акцій на 15 днів, Іспанія захистить 16 акцій на 15 днів, Бельгія заборонить короткі продажі чотирьох фінансових паперів на той же період. Деталі італійського рішення поки невідомі.

У числі банків, що потрапили в ці списки, французькі BNP Paribas і Societe Generale та іспанські Santander і BBVA.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!