"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Податківці "домовилися" про зниження цін на підгузки і презервативи

Четвер, 11 серпня 2011, 15:37

Державна податкова служба домовилася з представниками бізнесу, які займаються виробництвом, імпортом виробів медичного призначення, а також із аптечним бізнесом про зниження цін на соціально значиму групу таких товарів, зокрема на підгузки, пелюшки і презервативи.

Про це заявив виконуючий обов'язки голови ДПСУ Олександр Клименко, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"У ході діалогу (з представниками бізнесу) ми домовилися не тільки про стабілізацію цінової політики на медтовари, але і про зниження цін мінімум на 10% від рівня на 1 серпня цього року", - сказав він.

Клименко пояснив, що зростання цін на ці товари було спровоковане введенням в дію урядової постанови, якою з переліку виробів медпризначення, операції з імпорту яких звільняються від обкладення ПДВ, були виключені підгузки, презервативи, стоматологічні інструменти та матеріали, а також низка інших товарних позицій.

Реклама:

"Це спровокувало неадекватне зростання цін і дестабілізує ситуацію в сегменті соціально значущих товарів - підгузків, плівок, контрацептивів тощо", - пояснив в.о. голови ДПСУ.

За його словами, набуття чинності постановою призвело до автоматичного збільшення ціни цієї продукції на 20-25% з боку "деяких установ, які реалізують вироби медичного призначення".

Клименко пояснив, що у цьому випадку суб'єкти господарювання вдавалися до схем мінімізації оподаткування.

"Це використання в схемах постачання фіктивних підприємств: саме у них залишається основна частина прибутків і відбувається стрибок цін страхування та перестрахування ризиків у сумнівних контрагентів, імпорт товарів через офшори тощо", - пояснив він.

На його думку, ліквідація таких схем - це реальна можливість знизити ціни на соціально значущі товари навіть у порівнянні з цінами на 1 серпня 2011 року.

Клименко також нагадав, що уряд на засіданні 8 серпня скасував постанову №785.

"Про зниження цін вже заявили представники майже всіх областей України. Ми аналізуємо основні схеми роботи учасників ринку товарів медпризначення, проводимо щоденний моніторинг цін соціальних груп товарів і будемо продовжувати його як мінімум до кінця кварталу, тобто до 1 жовтня", - зазначив він.

Як повідомлялося, 1 серпня набула чинності постанова Кабінету міністрів №785 від 9 червня 2011 року "Про перелік виробів медичного призначення, операції з поставки яких звільняються від обкладення ПДВ".

Згідно із документом, із переліку були виключені підгузки, презервативи, стоматологічні інструменти та матеріали і низка інших товарних позицій.

Набуття чинності постанови автоматично збільшило ціну на цю продукцію на 20%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: