Янукович наказав Раді продовжувати вдосконалення Податкового кодексу

Понеділок, 1 серпня 2011, 20:09

Президент Віктор Янукович повернув на доопрацювання до парламенту закон "Про внесення змін до Податкового кодексу і деяких законодавчих актів - щодо вдосконалення деяких норм Податкового кодексу".

Цей закон, ухвалений парламентом у липні 2011 року, містить норму, яку президент раніше визнав неконституційною, повідомляє УНІАН.

Як повідомили в юридичній фірмі "КМ Партнери", президент у пропозиціях до ПК від 2 грудня 2010 року, які були в повному обсягу прийнято в парламенті, зокрема, написав: "У кодексі передбачено обов`язок платника податків під час перевірки давати пояснення з питань оподаткування (п. 81.3 ст. 81)".

"Такий обов`язок суперечить Конституції України, якою встановлено, що жодна особа не несе відповідальність за відмову давати пояснення стосовно себе, членів сім`ї чи близьких родичів (ст.63). Основним Законом держави, таким чином, гарантовано право особи відмовитися давати такі пояснення з будь-якого питання, зокрема й з питань оподаткування".

Реклама:

З урахуванням цих обставин з Кодексу, на думку президента, необхідно було виключити норми про введення законодавчого примушення для платника податків давати пояснення з питань оподаткування.

Натомість в кодексі необхідно закріпити право платника податків відмовлятися від надання таких пояснень і передбачити законодавчі гарантії цього права.

Ці норми були закріплені в ухваленому в грудні 2010 року Податковому кодексі.

Водночас, законом про внесення змін до ПК, ухваленим парламентом і направленим на підпис президенту у липні 2011 року, передбачено, що вимога про пояснення законодавчо відновлюється, в тому самому підпункті, звідки вона була видалена за пропозицією президента.

Зокрема, підпункт 20.1.2 викладено в такій редакції: "20.1.2. при проведенні перевірок вимагати... пояснення з питань, що виникають під час перевірок і стосуються реалізації повноважень органів державної податкової служби, встановлених цим кодексом та іншими законами України...".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: