Думка експерта: Центробанки країн світу зацікавлені у підтримці долара

Понеділок, 1 серпня 2011, 11:37

Адміністрація США і лідери Конгресу після багатьох місяців безуспішних пошуків компромісу досягли в неділю ввечері рамкової угоди про підвищення ліміту держборгу на 1 трлн. доларів і двоступеневе зниження держвидатків на загальну суму приблизно в 2,5 трлн. доларів за 10 років.

Найближчим часом проект документу буде поставлений на голосування в Конгресі.

На думку керівника інформаційно-аналітичного центра FOREX CLUB в Україні Миколи Івченка, у серпні-вересні в США, швидше за все, приймуть рішення про підвищення верхньої планки держборгу і ситуація на фінансових ринках почне поступово стабілізуватися.

Проте частка американської валюти в світових ЗВР і вплив цієї країни в глобальному масштабі на тлі поточних боргових проблем, продовжать знижуватися.

Реклама:

"Не виключено, що вже до кінця 2020 року частка долара у світових ЗВР може скоротитися до 50%, а це психологічно важлива позначка, після якої може відбутися втрата статусу світової резервної валюти", - зазначив експерт.

В історії долара США було кілька девальвацій, нагадав Івченко.

Істотне знецінення американської валюти відбулося в 1971 році, коли конвертованість долара в золото було припинена.

Долар тоді девальвував приблизно на 10%, але все одно залишився світовою резервною валютою.

"Події тих часів приблизно порівнянні з поточною ситуацією в США. Тому в разі затягування рішення в Штатах щодо верхньої планки держборгу долар може знизитися в ціні на світовому валютному ринку не більше ніж на 7-10% протягом декількох місяців", - зазначив Івченко.

Однак, на його думку, це питання вже буде вирішене не пізніше кінця вересня, і тоді може відбутися корекція вниз валют, які подорожчали до цього моменту: євро, швейцарського франка, британського фунта, єни і валют експортоорієнтованих країн.

"У 1973 році відбулася ще одна девальвація долара - на 11%, що було пов'язано з відмовою Японії та деяких європейських країн від жорсткого курсу національних валют по відношенню до долара. Згодом були ще дві глобальні хвилі знецінення американської валюти - з 1985 по 1995 рік на 44% і з 2001 по 2008 рік на 41%", - нагадав Івченко.

"З цих даних видно, що падіння індексу долара на 41-44% займало, як правило, 7-10 років", - пояснив він.

Тому, на його думку, імовірність девальвації американської валюти на 40-50% протягом кількох місяців є низькою.

"Різке падіння вартості долара стало б катастрофою для всього фінансового світу, тому що частка цієї валюти в резервах всіх центральних банків світу на кінець березня становила 60,69%. Центральні банки країн зацікавлені у відносній стабільності долара і будуть у разі необхідності підтримувати його, як це було в 1995 році", - наголосив Івченко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!