Рада готова змінити податки малим підприємцям

Вівторок, 5 липня 2011, 09:32

Комітет Верховної ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики рекомендував прийняти законопроект про спрощену систему оподаткування.

Уже в четвер депутати планують схвалити законопроект Кабміну № 8521 про реформування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва, пише видання "Комерсант-Україна".

За словами голови комітету Віталія Хомутинника ПР, в результаті доопрацювання законопроекту до нього надійшло 145 депутатських поправок, половина з яких була врахована.

"Проект вийшов більш-менш збалансованим і узгодженим з підприємцями і Кабміном", - зазначив він.

Реклама:

У законопроекті зберігаються 4 категорії платників єдиного податку, річний оборот яких і ставка податку будуть прив'язані до мінімальної зарплати.

Зазначимо, деякі депутати пропонували не прив'язуватися до показника МЗ, але в комітеті вирішили, що стабільні показники "не будуть враховувати інфляційні процеси в економіці".

Також було відхилено пропозицію виключити з документа категорію підприємців, які здійснюють продаж товарів за короткостроковими посвідченнями, а також вирішено не дозволяти використовувати спрощену систему сплати податків аудиторам, бухгалтерам і консалтерам.

Натомість в законопроекті збереглося звільнення від сплати єдиного соціального внеску інвалідів і пенсіонерів, штрафних санкцій за нараховані та несплачені до Пенсійного фонду внески, а також можливість юросіб відносити на валові витрати втрати, понесені на придбання у "єдиноподатників" товарів, робіт і послуг.

У той же час в документі залишився ряд неузгоджених норми.

За словами Хомутинника, члени комітету обговорюють показник річного обороту для юросіб-"єдиноподатників" в розмірі 5000 МЗ.

"У Податковому кодексі є режим податкових канікул, який визначає межу в 3 мільйони гривень, тому є певні неузгодженості. Ми зробили запит в податкову службу з тим, щоб зрозуміти, чи скористався вже хтось цим режимом. Але відповіді поки не отримали", - пояснив Хомутиннік.

Якщо відповідь від Державної податкової служби буде позитивний, поріг річного обороту доведеться знижувати.

Також комітет не погоджується з наданням 50-відсоткової знижки на сплату податків підприємцям, які продають товар власного виробництва.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: