"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Франція заборонила видобуток сланцевого газу

Неділя, 3 липня 2011, 10:47

Франція стала першою країною, де законодавчо заборонено видобуток сланцевого газу, який останнім часом набрав значну популярність у енергетиків.

Як зазначає Bloomberg, 1 липня Сенат Франції заборонив метод видобутку корисних копалин, який носить назву "гідророзрив пласта".

За ухвалення законопроекту проголосували 176 сенаторів, а проти - 151.

Тепер у всіх компаній, що одержали у Франції дозволу на видобуток сланцевого газу, ліцензії будуть відібрані. Якщо вони продовжать працювати на родовищах, їм загрожують штрафи, а менеджерам компаній - тюремні терміни.

Реклама:

В Асоціації нафтовиків Франції вже заявили, що засуджують рішення сенаторів.

Гідророзрив пласта використовується не тільки при видобутку сланцевого газу, але і при "пожвавленні" родовищ, де приплив нафти або газу занадто малий.

Розрив призводить до створення в цільовому шарі високопровідної тріщини, яка і забезпечує приплив видобувається копалини.

Екологи вважають гідророзрив пласта небезпечною операцією, оскільки при ній використовується велика кількість хімікатів, що потрапляють у воду і в повітря.

Тим не менш, саме технологія гідророзриву пласта дозволила США різко збільшити видобуток "неконвенційного" газу за рахунок розробки родовищ сланцевого газу.

В кінці 2000-х років США вийшли на самозабезпечення газом і стали найбільшим виробником цієї корисної копалини в світі, обігнавши Росію.

У Європі видобуток сланцевого газу поки тільки починається: вважається, що відносно великі запаси цього газу є на території ряду країн Європи, у тому числі в Україні та Польщі.

Китай пообіцяв добути перший сланцевий газ у себе в країні до 2015 року.

Згідно з висновками Геологічного агентства США, запаси сланцевого газу в Україні оцінюються в 1,5-2,5 трильйона кубометрів.

Україна планує через 5-7 років почати видобуток сланцевого газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: