Колектори чекають неплатежів за "комуналку" після підвищення тарифів

Четвер, 28 липня 2011, 16:11

Підвищення тарифів ЖКГ спричинить зростання неплатежів за цим видом послуг.

Таку думку висловила генеральний директор групи компаній "ПрімоКоллект" Ева Заковіч у коментарі "Економічній правді".

Вона переконана - на тлі не найбільш обнадійливих економічних новин в Україні та в світі цей крок влади може остаточно "остудити" платіжний настрій більшості громадян країни.

"Щоразу, коли заходить мова про підвищення тарифів, ми бачимо, що населення втрачає бажання платити за послуги, якість яких, відверто кажучи, залишає бажати кращого", - наголосила Заковіч.

Реклама:

"Крім того, тарифна сітка - реальне економічне обґрунтування кожної зі складових тарифу - для багатьох справді незрозуміла. Наприклад, на рівні окремо взятої місцевості - району, міста - абсолютно незрозуміло, чому саме стільки коштує конкретна послуга, що в неї "входить", і які параметри передбачені (наприклад, капітальний або поточний ремонт, підтримка і т.д.)", - пояснила вона.

І навіть обіцяні владою субсидії, каже керівник групи компаній "ПрімоКоллект", не здатні в цілому виправити негативне ставлення до зростання.

"Через якийсь час частина людей, які до цього платили регулярно, перейде в розділ таких, що платять від випадку до випадку", - упевнена вона.

"Проблема в тому, що заохочення добросовісних платників в Україні не переведені в систему, і працюють тільки на рівні великих міст. Зі штрафами ситуація виглядає приблизно так само - законодавство, в принципі, дозволяє і компанії, що надає послуги, і споживачеві лавірувати, розтягуючи час і доводячи свою правоту", - наголосила експерт.

За її словами, рішення лежить у площині прозорих, зрозумілих тарифів і розумної споживчої політики.

"Всім зрозуміло, що мережі старі, що ЖЕКи далеко не завжди якісно виконують свою роботу, але поки галузь не буде врегульована по всій вертикалі, чекати постійних платежів і загального позитивного відношення не доводиться", - зазначила Заковіч.

Разом із тим, вона вірить, що населення не стане нарощувати великих заборгованостей, тому що "зараз законодавці все-таки стали уважніше до боржників усіх категорій, а це означає, що люди нехай вимушено, але будуть акуратніше з узятими на себе зобов'язаннями".

Як повідомлялося, у Верховній раді в оприлюднений законопроект № 9033 "Про внесення змін до закону "Про житлово-комунальні послуги", який змінює механізм тарифоутворення на послуги ЖКГ та регулює інвестиційну діяльність в сфері.

Передбачається, що в тариф буде закладена інвестиційна складова, і це не може не позначитися на його розмірі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!