"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Арбузов запевняє, що за півроку надрукував лише 11 мільярдів гривень

Середа, 27 липня 2011, 11:53

За 6 місяців 2011 року обсяг чистої безготівкової емісії - випуск коштів в обіг, крім їх вилучення з обігу, становив 11,4 мільярда гривень.

Таким чином, обсяг чистої безготівкової емісії збільшився з початку року на 5,1%, повідомляє НБУ.

За даними Нацбанку, більшість коштів були випущені в обіг через операції з купівлі іноземної валюти для поповнення міжнародних резервів України.

"Випуск коштів в обіг здійснювався через валютний, фондовий та кредитний канали і забезпечувалось отриманням НБУ еквівалентного обсягу іноземної валюти або ліквідних фінансових інструментів, завдяки чому за потреби через ці самі канали відбулося вилучення коштів з обігу", - запевняют в НБУ.

Реклама:

Зростання грошової бази з початку року становило 2,4 мільярда гривень, або 1,1%.

Цей показник включає кошти в гривнях, які зберігаються на кореспондентських рахунках банків у Національному банку України, а також готівкові кошти як у касах банків, так і в позабанківському обігу, тобто ті кошти, які є реально доступними для обслуговування економічного обороту.

Обсяг випуску в обіг коштів, здійснений у 2011 році Національним банком, відповідає зобов'язанням України в рамках програми "Стенд-бай", яка підтримується МВФ, запевнють у відомстві Сергія Арбузова.

"Свідченням обґрунтованого обсягу емісії грошей в 2011 році є продовження економічного зростання на рівні 5,3% - за перший квартал, та низький рівень базової інфляції - 3,6% з початку року, на яку передусім має вплив НБУ через проведення грошово-кредитної політики", - резюмують в Нацбанку.

Як повідомлялося, обсяги чистої безготівкової емісії в 2010 році становили 35,5 мільярда гривень, що в 6,4 разу, або на 29,9 мільярда гривень більше, ніж в 2009 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!