Арбузов призначає кураторів боржникам НБУ

Середа, 27 липня 2011, 10:00

Національний банк застосував особливий режим контролю до установ, що отримали його рефінансування, однак поки не розголошує цього.

Пам'ятаючи про нервозність, яка виникала в суспільстві при появі новин про введення тимчасових адміністраторів або кураторів в банки під час кризи в 2008-2009 роках, у Нацбанку вирішили без зайвого розголосу контролювати діяльність установ, що отримали його кредити.

Джерело в керівництві НБУ повідомило про введення кураторів в Кредитпромбанк і банк "Фінанси та Кредит": "Це рішення прийнято закритою постановою, яка знаходиться під грифом секретності", пише виданя "Комерсант Україна".

У прес-службі Нацбанку поки не відповіли на запит видання, направлений їм в понеділок.

Реклама:

Зазначимо, що обидві установи входять до групи найбільших: банк "Фінанси та Кредит" з активами в 23,2 мільярда гривень на 1 квітня займав 11-е місце, а Кредитпромбанк - 14,6 мільярда гривень - 15-е.

У прес-службі "Фінанси та Кредит" не прокоментували постанову, яку не бачили.

Джерело в установі, запевнило, що в цій ситуації немає нічого незвичайного.

"У нас зараз проходить планова перевірка Нацбанку. Одночасно з цим введений куратор, який працюватиме весь період перевірки - 30 днів, - повідомив співрозмовник .- НБУ перевіряє всі банки, які отримали його рефінансування. Думаю, що надалі при перевірках інших установ у них теж будуть працювати куратори".

У прес-службі уточнили, що в 2009-2010 роках банк отримав рефінансування Нацбанку на 7,289 мільярда гривень на строк до серпня 2015 року. З вересня 2010 року установа погашає заборгованість, яка вже становить 6,520 мільярда гривень.

У Кредитпромбанку зазначили, що не мають офіційної інформації про введення до них куратора НБУ.

"Вважаємо, що об'єктивних підстав для введення куратора немає. Банк виконує всі свої зобов'язання перед вкладниками, позичальниками, інвесторами і кредиторами в повному обсязі і в строки, передбачені договорами", - йдеться в заяві установи.

Як підтвердження "стабільного фінансового стану" наводяться цифри "значного запасу ліквідності" на 25 липня: "ліквідних активів накопичено на 1,07 мільярда гривень, надлишкова ліквідність становила 800 мільйонів гривень.

Кредитпромбанк не розголошує обсяг заборгованості перед НБУ, але весь його борг перед банками на 1 квітня становив 2,6 мільярда гривень.

Згідно з "Положенням про застосування Нацбанком заходів впливу за порушення банківського законодавства" в редакції від 30 січня 2009 року, призначення куратора є частиною процедури особливого режиму контролю.

Він дозволяє НБУ щодня контролювати діяльність банків і виконання вимог центробанку з "усунення допущених порушень".

Серед причин призначення кураторів - виявлення високоризикових операцій, виникнення реальної загрози невиконання банком своїх зобов'язань або необхідність посиленого контролю, щоб уникнути можливості невиконання банком своїх зобов'язань.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!