Думка експерта: Іноземним інвесторам потрібні не гарантії, а стабільність

Четвер, 21 липня 2011, 14:56 -

14 липня набув чинності закон "Про внесення змін до закону "Про угоди про розподіл продукції" щодо державних гарантій", який передбачає державні гарантії від змін в законодавстві для інвесторів у розробку родовищ корисних копалин.

На думку партнера юридичної фірми "Гвоздій та Оберкович" Сергія Оберковича, ці законодавчі зміни є лише "імітацією діяльності".

"Постійна зміна українського законодавства, особливо що стосується державних гарантій для інвестора - це не те, що хоче бачити іноземний інвестор", - наголосив він.

Існування нехай навіть жорстких правил виправдано, вважає юрист, але ці правила не повинні змінюватися раз на два роки.

Реклама:

"Саме цього чекають при здійсненні інвестицій західні компанії. Адже за існуючої моделі поведінки уряду, якщо встановити навіть найпривабливіші умови роботи, іноземний інвестор не може бути впевнений, що через рік такі умови не будуть змінені або скасовані", - наголосив він.

Експерт зазначив, що формальне закріплення державних гарантій для інвесторів при укладанні угод про розподіл продукції є позитивним кроком, однак важливим також є фактичне застосування і виконання норм, закріплених державою.

"Слід також зазначити, що ця норма державних гарантій не є новою. Подібні гарантії існували до вересня 2010 року, потім ця норма була виключена і ось вона знову повернута. Така поведінка законодавця свідчить про відсутність чіткої державної політики в даній сфері", - наголосив Оберкович.

Він відзначив, що нині Україна все ще залишається цікавою для іноземних інвесторів в частині ресурсів та корисних копалин.

"Показовим у цьому плані була суперечка уряду України з Vanco International з приводу розробки Чорноморського шельфу, який успішно був врегульований в минулому році. Вирішення суперечки послужило сигналом для іноземних інвесторів про бажання України залучати інвестиції та встановлювати зрозумілі правила "гри", - пояснив експерт.

"Однак регулювання та існуюча законодавча база не вселяють довіри інвесторам для здійснення значних інвестицій", - наголосив Оберкович.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: