"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азаров передав парламенту земельну реформу

Вівторок, 19 липня 2011, 18:10

Кабiнет мiнiстрiв передав на розгляд Верховної ради проект закону "Про ринок земель" № 9001-1, який зареєстровано в парламентi у вiвторок.

Згiдно з пояснювальною запискою до законопроекту, документ спрямований на завершення створення ринкових умов для залучення земельних дiлянок сiльськогосподарського призначення в економiчний обiг, інформує "Інтерфакс-Україна".

Крiм того, документ передбачає запобiгання корупцiї шляхом створення єдиного порядку пiдготовки до продажу та продажу земельних дiлянок, прав оренди на них на аукцiонах, встановлює єдинi правила та обмеження iз обiгу земельних дiлянок на ринку.

Вiдповiдно до законопроекту, землi сiльгосппризначення мають право купувати громадяни України, фермерськi господарства, держава в особi центрального органу влади з питань земельних ресурсiв або територiальнi громади.

Реклама:

Документ передбачає, що iноземнi особи не матимуть права власностi на сiльгоспземлю.

При цьому юридичнi особи, якi володiють земельними дiлянками, i бiльше 10% статутного капiталу цих дiлянок належать iноземним особам, зобов'язанi здiйснити процедуру вiдчуження землi.

В iншому разi її вилучатимуть у судовому порядку i передаватимуть у власнiсть держави.

Законопроект також забороняє вносити право на земельну дiлянку до статутного капiталу.

Крiм цього, документ встановлює максимальну площу земельної дiлянки, яка може перебувати у власностi однiєї людини.

Зокрема, у Полiссi така норма становить 1,5 тис. га, у лiсостепу - 1,75 тис. га, у степу - 2,1 тис. га, у Карпатськiй гiрськiй областi - 900 га, Кримськiй гiрськiй областi - 1,1 тис. га.

В iнших регiонах розмiр земельної дiлянки в одних руках не повинен перевищувати 2,1 тис. га. Водночас загальна площа земельних дiлянок може перевищити граничний максимальний розмiр у разi успадкування землi.

Як зазначається в законопроектi, переважне право на придбання земельної дiлянки сiльгосппризначення мають держава, органи мiсцевого самоврядування, орендар чи користувач цiєю землею, власники сумiжних дiлянок.

Якщо власник земельної дiлянки має намiр її продати, то вiн зобов'язаний повiдомити про це тим, хто має переважне право на його купiвлю, опублiкувавши вiдповiдне оголошення в друкованих ЗМI за мiсцем розташування землi, при цьому вказати цiну i умови продажу.

Водночас якщо суб'єкт права на переважну купiвлю земельної дiлянки протягом одного мiсяця пiсля опублiкування оголошення не заявив про свiй намiр купити дiлянку, вважатиметься, що вiн вiдмовився вiд реалiзацiї свого права.

Законопроект також передбачає, що термiн дiї договору про надання права користування чужою земельною дiлянкою не може бути меншим нiж 20 рокiв, а для землi державної або комунальної власностi - не повинен перевищувати 50 рокiв.

У пояснювальнiй записцi до документа наголошується, що надходження до держбюджету у разi передання в оренду 1,4 млн га незатребуваних паїв, близько 2,8 млн га земель запасу (рiллi) i 1,8 млн га сiльгоспземель вiдмерлої спадщини за середньої нормативної грошової оцiнки 1 га рiллi в 11,949 тис. грн, можуть становити 2,1 млрд грн на рiк (за рiчної орендної ставки 3% вiд нормативної грошової оцiнки дiлянки).

В Українi нинi дiє заборона на купiвлю-продаж земель сiльськогосподарського призначення, яку буде знято за умови ухвалення законiв про державний земельний кадастр та ринок землi.

При цьому закон №8077 "Про Державний земельний кадастр" парламент ухвалив 7 липня 2011 року.

Вiн набуває чинностi з 1 сiчня 2012 року за винятком деяких положень, тодi як ухвалення законопроекту про ринок земель Держземагентство прогнозувало на осiнь цього року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!