Україна ще рік не побачить грошей МВФ - експерт

Вівторок, 19 липня 2011, 13:29

Україна навряд чи отримає черговий кредитний транш від Міжнародного валютного фонду до парламентських виборів, які пройдуть у 2012 році.

Таку думку висловив аналітик Renaissance Capital, головний економіст компанії у Росії і країнах колишнього СРСР Іван Сахаров в інтерв'ю агентству Bloomberg.

За його словами, напередодні виборів у жовтні 2012 року уряду України не вистачає політичної волі для підвищення цін на газ для населення, що є умовою отримання наступного траншу МВФ.

"Необхідність отримання підтримки МВФ зараз набагато слабкіша, ніж у 2008 році", - зазначив Сахаров, коментуючи поточну економічну ситуацію в Україні.

Реклама:

За оцінкою експерта, якщо Україна не отримає грошей МВФ, золотовалютні резерви держави знизяться з нинішнього високого показника 37 млрд. доларів до 33 млрд. доларів уже до кінця 2011 року, а 2012 рік буде ще більш складним, і цей показник впаде до 22 млрд. доларів.

"Україна може вижити без цих грошей до виборів. Але в довгостроковій перспективі стає зрозуміло, вони потребують допомоги МВФ", - підкреслив Сахаров.

Як повідомлялося, Україна отримала від МВФ два транші на загальну суму 3,4 млрд. після обіцянки в 2010 році скоротити дефіцит бюджету.

Надання третього траншу було відкладене, оскільки Кабінет міністрів не виконав обіцянки скоротити витрати бюджету за рахунок підвищення пенсійного віку громадян і тарифів на газ для населення.

Проте на початку липня український парламент все ж схвалив пенсійну реформу напередодні серпневого візиту місії МВФ.

Тим не менш, аналітик все одно скептично оцінює шанси надання Україні третього траншу кредиту на даному етапі.

"Цього кроку не буде достатньо, щоб отримати гроші МВФ, не піднімаючи ціни на газ", - вважає Сахаров.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!