Бізнес почав менше довіряти гривні

П'ятниця, 15 липня 2011, 13:05

Український Бiзнес в другому кварталi 2011 року погіршив свої девальвацiйнi очiкування.

Про це повiдомляє Нацiональний банк з посиланням на результати чергового опитування керівників підприємств.

"У другому кварталi 2011 року очiкування щодо курсової стабiльностi в наступнi 12 мiсяцiв послабилися: незмiнностi курсу гривнi до долара США очiкують 46,7% респондентiв порiвняно з 52,0% у попередньому кварталi. Зросла частка респондентiв, якi прогнозують здешевлення гривнi щодо долара та євро", - повідомляє банк.

Реклама:

Згідно з повідомлянням, інфляційні очікування після зростання в минулому кварталі незначно знизилися та становили в середньому 14,5% на наступні 12 місяців порівняно з 14,7% у першому кварталі 2011 року.

ростання споживчих цін, на думку респондентів, в основному обумовлюється зростанням витрат на виробництво, зокрема, цін на енергоносії. Вплив коливань обмінного курсу гривні та дій Національного банку на інфляційні процеси оцінюється як незначний", - зазначають у Арбузова.

НБУ підкреслює, що в цілому респонденти передбачають продовження економічного зростання.

Окрім того, згідно з результатами опитування, респонденти продовжують негативно оцінювати поточний фінансово-економічний стан своїх підприємств, хоча негативний баланс очікувань зменшився і становив -2,9% порівняно з -6,7% у першому кварталі 2011 року.

Індекс ділових очікувань підприємств2 у другому кварталі 2011 року зменшився і становив 120,2% порівняно з 123,2% у попередньому кварталі.

У наступні 12 місяців респонденти менш впевнено очікують поліпшення фінансово-економічного стану своїх підприємств, зростання загальних обсягів реалізації виробленої продукції, зайнятості, інвестицій.

"Переважна більшість респондентів очікують зростання цін на товари і послуги, які купує підприємство, та на продукцію власного виробництва в наступні 12 місяців. Продовжиться також зростання виробничих витрат, проте витрати на оплату праці найманих працівників зростатимуть повільніше. Зростання цін на сировину і матеріали та на енергоносії залишаються найвпливовішими чинниками змін вихідних цін", - повідомляє НБУ.

В опитуванні взяли участь 1 199 підприємств з усіх регіонів країни, що представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами за кількістю працівників.

Надані результати є відображенням лише думки респондентів – керівників підприємств України у травні 2011 року і не є оцінками Національного банку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!