Україна може залишитись без імпортних овочів

П'ятниця, 15 липня 2011, 10:08

За прогнозами Мінагрополітики, в 2011 році обсяг виробництва плодоовочевої продукції в Україну досягне 8,3 мільйона тонн.

Хоча цей показник лише на 2,5% вище торішнього, проте цієї дельти повинно вистачити, для того щоб країна змогла відмовитися від імпорту овочів.

"Обсяг виробництва плодоовочевої продукції оцінюється в 8,3 мільйона тонн. Цей показник на 200 тисяч тонн більше, ніж у минулому році. Обсяги вдалося збільшити завдяки збільшенню посівних площ а також більш високій врожайності", - сказав заступник директора департаменту економічного розвитку аграрного ринку Мінагропроду Анатолій Розгон.

Цей урожай з лишком перекриває внутрішню потребу України в овочах - обсяг внутрішнього ринку країни оцінюється в 6,8 мільйона тонн.

Реклама:

З січня по травень в Україну було ввезено 125 тисяч тонн овочів і картоплі на загальну суму 86 мільйонів гривень.

Цей показник нижчий за торішній за аналогічний період на 38%.

При цьому за цей же період намітилося зростання експорту - поставки на зовнішні ринки плодово-овочевої продукції за 5 місяців цього року становили 76 тисяч тонн, що на 60% вище торішнього показника.

При цьому, як відзначають експерти, на власне забезпечення овочами України могла перейти вже в минулому році - урожай всіх категорій продукції був зібраний середній або вище середнього і його цілком вистачило б, щоб задовольнити внутрішній попит.

Однак ринок розбалансував активний експорт - українські овочі поставлялися на зовнішні ринки, в першу чергу, до Росії, яка через посуху 2010 року втратила більшу частину врожаю овочів.

"Дело"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!