В Україні яловичина стає делікатесом?

Середа, 13 липня 2011, 20:45

Упродовж останніх 20 років поголів'я великої рогатої худоби в Україні скоротилося в 5 разів - з 25 мільйонів залишилося заледве 5 мільйонів.

Це вже хронічна проблема, і змін на краще найближчим часом чекати не варто, зазначає голова Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа, якого цитує Радіо "Свобода".

"Поступово сектор великої рогатої худоби в Україні вироджується, тобто стає просто субститут до молочного тваринництва. Собівартість яловичини, і не тільки в Україні, вища, ніж собівартість свинини чи курятини", - сказав він.

"Відповідно, для того, щоб яловичину було вигідно вирощувати, ціни повинні бути вищі. А в нас все-таки споживачі купують дешевше: якщо різниця 2-3 гривні, то вони думають, купувати м'ясо чи не купувати взагалі, про дієтичні вподобання уже не йдеться. Я вже не кажу, що зміщення попиту відбувається в бік м'яса птиці, яка набагато дешевша", - зауважив Лапа.

Реклама:

Експерт додав, що поштовх у розвитку тваринництва можна дати за рахунок державної допомоги.

За словами головного спеціаліста відділу розвитку галузей тваринництва Департаменту тваринництва Міністерства аграрної політики Олександра Калганова, у цьогорічному державному бюджеті українським виробникам яловичини передбачена дотація.

"По-перше, за бюджетною програмою "Бюджетна тваринницька дотація та державна підтримка виробництва продукції рослинництва" передбачено із загального фонду державного бюджету для виплати спеціальної бюджетної дотації 100 млн. гривень, з яких сільськогосподарським підприємствам буде спрямовано за поголів'я корів м'ясного напрямку продуктивності 30 млн. гривень. Тут буде надаватися для поголів'я, яке племзаводи придбають по 1,9 тис. гривень, племінним репродукторам, до тисячі гривень. А інші сільськогосподарські підприємства, які будуть займатися м'ясним скотарством, до 600 гривень за голову", - розповів Калганов.

Крім того, передбачена державна підтримка в 500 млн. гривень на часткове відшкодування вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів, а також підприємств виробництва комбікормів.

Проте жодної копійки державної допомоги виробники яловичини ще не отримали.

У Міністерстві аграрної політики України говорять, що фінансування передбачене на кінець року.

Нестабільна бюджетна підтримка виробників яловичини і відсутність дієвих програм у розвитку тваринництва сприяє подальшому занепаду галузі, вважає експерт асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Єлизавета Святківська.

"Відсутність стабільності в бюджетній підтримці. Упродовж півроку всі очікували, що буде дотація на кілограм яловичини і на кілограм молока, але не знали, який буде механізм, а тепер відомо, що на кілограм не буде цієї підтримки бюджетної", - говорить вона.

"Перша проблема - непрозорість державної політики. Наступна - відсутність стабільності в бюджетні підтримці. Крім того, відсутність дієвих програм розвитку тваринництва і неефективна діяльність контролюючих органів, які зазвичай дублюють свої функції", - наголосила Святківська.

Як відомо, загалом в Україні нині споживають близько 7 кілограм яловичини на душу населення.

Для порівняння, в європейський країнах - у 3 рази більше, а в Китаї ця цифра є майже у 6 разів вищою.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!