"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Український газ перевірять американці за гроші "Нафтогазу"

Середа, 13 липня 2011, 12:09

"Нафтогаз" замовила в американської консалтингової компанії IHS CERA дослідження ринку газу України.

Про це повідомила прес-служба українського монополіста.

Зокрема, IHS CERA розробить рекомендації щодо оптимізації нормативно-правової бази України з метою залучення інвестицій у видобуток газу з традиційних і нетрадиційних джерел.

Реклама:

В той же час "Нафтогаз" не вказує суму, яку буде заплачено на послуги американських консультантів. 

За даними британської British Petroleum, підтверджені запаси блакитного палива в Україні - 900 мільярдів кубометрів, що становить 0,5% світових об'ємів. Цього, за розрахунками компанії, вистачить на 50 років.

В останні два роки Україна скорочує видобуток газу. У 2010 році цей показник знизився на 5,3% до 20,1 мільярда кубометрів порівняно з 2009 роком.

У січні-травні 2011 року - на 0,7% до 8,4 мільярда кубометрів порівняно з аналогічним періодом 2010 року.

Левова частка, більше 90%, видобутку блакитного палива в Україні припадає на державні компанії, які й псують "газову" статистику.

За даними Міненерговугілля, дочірні компанії "Нафтогазу України" за п'ять місяців 2011 року зменшили видобуток всього газу на 2,2% до 7,6 мільярда кубометрів газу, в тому числі природного - на 2,4% до 7,3 мільярда кубометрів.

В Україні є три ключові газовидобувні регіони.

Перший - східний, який об'єднує Полтавську, Харківську, Сумську, Чернігівську, Луганську та Дніпропетровську області. Основними видобувниками в цьому регіоні є держкомпанії "Полтавагазвидобування", "Шебелинкагазвидобування", "Харківгазвидобування" та "Укрнафта".

Другий - західний, до якого входять Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська, Волинська та Чернівецька області. Держава в цьому регіоні представлена компаніями "Львівгазвидобування" та "Укрнафта".

Третій - кримський - включає Крим і чорноморський та азовський шельфи. Головний видобувник - державна компанія "Чорноморнафтогаз".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!