Арбузов хоче обмежити споживчі кредити через імпорт

Понеділок, 11 липня 2011, 09:42

Нацбанк готує для банків, що кредитують населення, більш жорсткі нормативи.

У розпорядженні видання "Комерсант Україна" опинився проект рішення Нацбанку про внесення змін до постанови № 368/2001 про затвердження "Інструкції про порядок регулювання діяльності банків".

Документом запропоновано новий статус - спеціалізований банк споживчого кредитування.

Його будуть отримувати кредитні установи, що видали фізичним особам споживчих кредитів на суму, що дорівнює або вище 100% їх статутного капіталу.

Реклама:

"При визначенні обсягу споживчих позик, наданих фізособам, не враховуються іпотечні кредити і позики, надані для покупки товарів, робіт, послуг вітчизняного виробництва за наявності документів, які підтверджують цільове використання кредитів", - говориться в проекті документа.

До спеціалізованого споживчому банку, на відміну від універсального, будуть застосовані підвищені вимоги.

Він зможе залучати депозити населення на суму не більше трьох розмірів свого статутного капіталу.

Така установа повинна мати рівень адекватності регуляторного капіталу (норматив Н2) вище 20%, тоді як звичайні банки - 10%.

Коефіцієнт співвідношення регуляторного капіталу до загальних активів (Н3) у споживчого банку становитиме не менше 18% (9%), норматив миттєвої ліквідності (Н4) - від 40% (20%), максимальний норматив кредитного ризику на одного контрагента (Н7) не повинен буде перевищувати 15% (25%).

Спеціальні підвищені нормативи сьогодні застосовуються до банків, більше 50% активів яких пов'язані з іпотекою, інвестиційною або кліринговою діяльністю, а також до банків, понад 50% пасивів яких становлять вклади фізосіб.

НБУ розраховує посиленням нормативів знизити імпорт споживчих товарів, в першу чергу - "сірий".

"Поки немає порядку на митниці, ми вирішили обмежити надходження такого імпорту своїми методами і стимулювати банки кредитувати іпотеку й реальний сектор економіки", - пояснило джерело видання в НБУ.

Зниження продажів у кредит зменшить попит на валюту з боку імпортерів, що дозволить регулятору поліпшити платіжний баланс.

За січень-травень з банків пішло готівкових коштів на 4,09 мільярда доларів, істотна частина яких пішла на оплату "сірого" імпорту.

У той же час заступник голови НБУ Ігор Соркін, який підписав проект постанови, пояснив його розробку зниженням ризиків кредитування самого нестабільного сегмента - населення, адже регулярність його платежів залежить від виплати зарплати.

"Ми проаналізували портфелі банків і побачили, що населення знову стало активно брати кредити на споживчі цілі, - заявив Соркін. - Враховуючи уроки фінансової кризи, ми розуміємо, що таке кредитування може привести до проблем для всього банківського сектора".

Банківським асоціаціям дали два тижні на обговорення проекту і підготовку поправок до нього.

Із загального обсягу кредитів населенню в 208,07 мільярда гривень на 1 червня споживчі позики становили 125,98 мільярда гривень, іпотека - 77,430 мільярда гривень, інші позики - 4,66 мільярда гривень.

Виходячи з інформації, що публікується звітності регулятора складно визначити, яких саме банків торкнуться нові нормативи, так як їх портфелі кредитів фізособам включають і іпотеку.

Без урахування цього чинника, підвищені вимоги довелося б виконувати кожному третьому банку.

У НБУ говорять, що під норми постанови підпадуть кілька десятків банків, але з оприлюдненням документа багато з них можуть переглянути свою кредитну політику.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!