В "Укравтодорі" знайшли розтрату на 2,5 мільярда

Четвер, 30 червня 2011, 16:41

За останні кілька років Державна служба автомобільних доріг ("Укравтодор") витратила майже 2,5 млрд. гривень через неконкурентні процедури закупівель.

Про це заявив голова Союзу громадських організацій "Тендерна палата закупівель за кошти бюджетів всіх рівнів" Геннадій Островерх, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Островерх зазначив, що найчастіше учасники перемагали в двоступеневих торгах.

"Середня ціна контракту по відкритих торгів склала 1 580 700 гривень, двоступеневих торгів - 1 533 940 гривень, закупівля у одного учасника - 2 450 580 000 гривень, торги з обмеженою участю - 451 000 гривень", - сказав він.

Реклама:

За його даними, найчастіше "Укравтодор" закуповував послуги з дослідження і розробки у сфері транспорту, послуги з виконання науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт.

"У більшості випадків торги проводилися за конкурентними процедурами. Тільки 5% всіх закупівель здійснювалися шляхом закупівлі в одного учасника. Також під час дослідження використовувалися дані і за тією процедурою, яка не передбачена законом - процедура закупівлі з обмеженою участю", - сказав Островерх.

"Частка випадків використання цієї процедури склала 2,7% від загальної кількості проведених торгів. За процедурою відкритих торгів пройшло близько 86% торгів, двоступеневих торгів - 5,41%, закупівлі в одного учасника - 5,41%, торгів з обмеженою участю - 2,7%", - поінформував він.

При цьому Островерх відзначив, що далеко не завжди проведення процедури закупівлі мало успішний результат.

"Тільки 59% процедур закупівель завершені з визначенням переможців. Скасовувалися чи не кожні четверті торги, частка скасованих торгів склала 22%. За результатами дослідження, не відбулися 11,1% торгів, частково скасовані 7,4%", - сказав голова Союзу громадських організацій "Тендерна палата закупівель за кошти бюджетів всіх рівнів".

За даними Островерха, з 2008 по 2010 року пік закупівель припав на 2009 рік (51% всіх закупівель за три роки), в 2008 показник досяг 29%, в 2010 році - майже 19% процедур закупівель.

На одні торги подавалися 1,9 учасника, з них іноземні учасники - 0,04%.

За три роки в торгах перемагала 21 організація.

Лідером стало Українське державне виробничо-технологічне підприємство "Укрдортехнологія", яке перемогло в 36% випадків закупівель.

Друге місце посів Державний дорожній науково-дослідний інститут імені Шульгіна (18% перемог).

Третє місце з результатом у 11% поділили Харківський національний автомобільно-дорожний і Національний транспортний університети.

За словами Островерха, "Укравтодор" був обраний для моніторингу невипадково.

"Це найважливіший орган, який стежить за дорожньою ситуацією в Україні, і є розпорядником великої суми коштів держави", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: