Продавши Ілліча, Бойко став доларовим мільярдером

Четвер, 30 червня 2011, 10:17

Гнендиректор ММК ім. Ілліча Володимир Бойко став мільярдеров у результаті поглинання комбінату "Метінвестом".

В свою чергу Бойко отримав 5% металургійного холдингу Ріната Ахметова, який експерти оцінили в 1-1,2 мільярда доларів, пише "Комерсант-Україна".

"У результаті об'єднання комбінат увійшов до складу "Метінвесту", а компанія Clarendale Ltd, основним бенефіціаром якої є Володимир Бойко, стала акціонером групи", - повідомив 29 червня "Метінвест".

Внаслідок проведеної додаткової емісії акцій Metinvest B. V. - холдингова компанія "Метінвесту", частка СКМ скоротилася з 75% до 71,25%, "Смарт-холдингу" - з 25% до 23,75%, а Clarendale Ltd стала власником 5%.

Реклама:

Нагадаємо, в травні 2010 року представники кіпрських компаній Rewein Ltd Борис Подольський і Formigos Holdings Ltd Ілля Горн повідомляли, що вони нібито придбали контрольний пакет акцій комбінату на користь неназваного російського концерну.

Але після того як ММК ім. Ілліча повідомив про об'єднання з "Метінвестом", панове Горн і Подольський більше не заявляли про свої права.

Бойко 29 червня сказав, що задоволений отриманою часткою в "Метінвесті".

До того ж, за словами Бойко, між акціонерами існує домовленість про те, що він збереже посаду генерального директора комбінату і відповідатиме за оперативне управління підприємством.

"Метінвест" - вертикально інтегрована гірничодобувна і сталеливарна компанія, яка об'єднує 37 підприємств в Україні, Європі та США.

Забезпечує себе залізною рудою на 200% і коксівним вугіллям на 75%.

Як відзначають аналітики, сума операції з купівлі Маріупольського меткомбінату близька до ринкової.

У 2010 році, до об'єднання з "Метінвестом", його вартість, виходячи з котирувань на ПФТС, оцінювалася в 1-1,65 мільярда доларів, а "Метінвесту", за оцінками аналітика ІК "Трійка Діалог Україна" Івана Харчука, - в 15 мільярдів доларів.

Цього року, виходячи з очікуваної EBITDA "Метінвесту" на рівні 3,5-4 мільярда доларів і враховуючи, що мультиплікатор Ev / EBITDA для металургійних компаній становить близько шести, вартість групи оцінюється в 21-24 мільярди доларів, говорить Харчук.

Таким чином, частка Володимира Бойка становить 1,05-1,2 мільярда доларів.

На думку Івана Харчука, в результаті операції постраждали інтереси "Смарт-холдингу", пакет якого став менше блокуючого.

Але в компанії повідомили, що поглинання не вплине на подальшу співпрацю акціонерів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: