Думка експерта: ЄЦБ збільшить вартість кредитів восени

Середа, 29 червня 2011, 17:12

29 червня глава Європейського центрального банку Жан-Клод Тріше заявив, що ЦБ готовий до підвищення процентних ставок.

Деякі фахівці очікують, що підняття слід очікувати на наступному засіданні, яке відбудеться 6 липня.

Експерт аналітичного департаменту X-Trade Brokers Ukraine Володимир Олексюк сумнівається в тому, що ставка буде підвищена в липні. На його думку ЄЦБ піде на збільшення ставки рефінансування на 0,25% восени 2011 року.

"Сигнал про готовність до підвищення ставки рефінансування вже в липні полягав у використанні Ж-К Тріше фрази, що ЄЦБ працює "в режимі високої пильності". Не більше. Навряд чи це варто вважати підставою відповідних дій у найближчій перспективі", - сказав в коментарі "Економічній правді" Олексюк.

Реклама:

За його словами, в траві інфляція в Єврозоні знизилася до 1,5% проти 1,6% у квітні, що не дає підстав очікувати підвищення ставки в липні.

"Призупинення зростання інфляції в Єврозоні - показник базової інфляції, що виключає волатильні ціни на продукти харчування та енергоносії, знизився до 1,5% у травні проти 1,6% у квітні, говорить про зворотне", - додав він.

За оцінками експерта, ЄЦБ піде на збільшення ставки рефінансування на 0,25% вже восени 2011 року, що в купі зі зниженням напруженості з приводу боргу Греції буде утримувати курс євро в 2011 році в діапазоні 1,3156-1,5104 долара.

Окрім того, Олексюк підкреслив, що одностайне схвалення кандидатури Крістін Лагард на пост директора-розпорядника МВФ позитивно вплине на стійкість євро.

"Враховуючи її досвід, зв'язки у фінансовій сфері та високий авторитет, а також реформаторський підхід до структури і функціонування світових фінансів, варто говорити про зниження фактора невизначеності на ринку, а також про підвищення відповідальності учасників ринку на свої дії", - резюмував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!