Сорос вважає, що країнам єврозони потрібен план "Б"

Вівторок, 28 червня 2011, 15:06

Країнам-учасницям єврозони може знадобитися створення механізму виходу з валютного союзу, щоб уникнути краху всього об'єднання.

Таку думку висловуив інвестор-мільярдер Джордж Сорос, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням Bloomberg.

"Ніяк не підготовлений вихід країн із зони євро, що в нинішніх умовах може виявитися неминучим. Ми на межі економічного колапсу, який починається, скажімо, у Греції, але може легко поширитися. Фінансова система залишається надзвичайно вразливою", - наводить агентство слова Сороса.

У грецькому парламенті тривають дебати з приводу отримання від Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду (МВФ) другого пакета фінансової допомоги, основною умовою надання якого є розширення програми бюджетної консолідації.

Голосування за цією програмою заплановано на 29 червня, його підсумки будуть обговорюватися на зустрічі Єврогрупи (постійної наради міністрів фінансів країн-учасниць єврозони) 3 липня.

Раніше допомога також була надана Ірландії та Португалії.

Реклама:

"Я думаю, що більшість з нас насправді сходиться на думці, що європейська криза загалом сконцентрована навколо євро", - зазначив Сорос.

"Це фінансова криза в стадії становлення. Це можна передбачити. Більшість усвідомлює це. Він розвивається. Влада зараз зайняті тим, що намагаються виграти час. А час працює проти них", - вважає бізнесмен.

Він зазначив, що "виживання єврозони представляє життєвий інтерес для нас усіх", тому є гостра необхідність у створенні "плану Б", який би передбачав впровадження системи загального оподаткування, а також "банківську систему з гарантіями європейських інститутів, а не набір національних банківських систем".

"Потрібен план "Б", а його зараз немає. Влада хоче зберегти статус-кво і не визнає наявності фундаментальних вад, які потрібно усунути", - заявив фінансист.

Євро увійшов в обіг в 1999 році в 11 країнах - Німеччині, Франції, Італії, Бельгії, Нідерландах, Люксембурзі, Фінляндії, Австрії, Португалії, Іспанії та Ірландії. Греція стала 12 членом валютного союзу в 2001 році. У січні цього року в єврозону також увійшла Естонія.

Джордж Сорос очолює Soros Fund Management LLC, під управлінням якого знаходиться близько 28 мільярдів доларів. У 1992 році він заробив 1 мільярд доларів на обвалі фунта стерлінгів до німецької марки, а в кінці січня цього року він передрік єврозоні швидкий розвал.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!