Янукович погодився здати ГТС Росії - ЗМІ

Понеділок, 27 червня 2011, 12:13

Київ погодився на створення спільної з "Газпромом" керуючої структури, яка в майбутньому зможе контролювати роботу української газотранспортної системи.

Про це повідомляє російська "Независимая газета" з посиланням на джерело, яке було свідком неформальної зустрічі президента Віктора Януковича з російським прем'єром Володимиром Путіним у суботу в Криму.

Газета зазначає, що 28 червня в Москві планується засідання українсько-російської міждержавної комісії під керівництвом президентів Дмитра Медведєва і Віктора Януковича.

Джерела видання стверджують, що Київ знайшов аргументи, що дозволяють знизити напруженість в українсько-російських відносинах, не відмовляючись при цьому від євроінтеграції.

"Наша сторона наповнила конкретним змістом квітневу пропозицію Віктора Януковича про формат "3+1", в якому Україна могла б ефективно співпрацювати з митним союзом", - сказав один з обізнаних чиновників.

За його словами, мова йшла про проектний підхід до співпраці: "Щоб не застосовувати загальні правила, а в кожній окремій сфері та галузі реалізовувати окремі взаємовигідні проекти".

Джерело заявило, що Київ погодився на створення спільної з "Газпромом" керуючої структури, яка в майбутньому зможе контролювати роботу української газотранспортної системи.

Експерти не виключають, що в ході засідання міждержавної комісії буде прийняте рішення про спільне управління ГТС.

"Нам потрібно вибирати з двох зол: або ціна на газ починаючи з четвертого кварталу вище 400 доларів за тисячу кубометрів, або спільне управління. Другий варіант дозволить не тільки збільшити обсяг транзиту російського газу по українській території, але і підвищити ставку транзиту. Це додаткові доходи", - цитує видання одного з чиновників.

До речі, днями українські агентства оприлюднили аналітичну довідку, яка свідчить, що уряд має намір майже в два рази підвищити вартість послуг з транзиту.

Відповіді російської сторони ще не було. Передбачається, що питання буде розглядатися в ході переговорів глав держав.

Очікується також, що після засідання українсько-російської міждержавної комісії сторони озвучать умови спільного використання Керченської протоки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: