Митний союз з 2012 року обмежить торгівлю з Україною

Четвер, 23 червня 2011, 15:20

Білорусь у рамках своїх зобов`язань перед митним союзом з Росією і Казахстаном має намір ввести одночасно з російською і казахстанською стороною з 1 січня 2012 року обмеження в двосторонній торгівлі з Україною.

Про це повідомив Надзвичайний і Повноважний посол Білорусі в Україні Валентин Величко на прес-конференції в Києві, повідомляє УНІАН.

"У зоні вільної торгівлі між Білоруссю й Україною до 1 січня 2012 року жодних вилучень вводитися не буде", - сказав Величко.

Водночас, за його словами, можливі вилучення у взаємній торгівлі обговорюватимуться кожною країною - учасницею митного союзу на двосторонньому рівні.

Реклама:

"Не може бути такого, аби учасник митного союзу, одна з країн - чи то це буде Казахстан, чи то Росія - будуть за одним правилом працювати: тарифне, нетарифне регулювання, вилучення, а Білорусь залишатиметься осторонь. Вона буде підпорядкована тим законодавчим актам, які прийняті в митному союзі", - наголосив дипломат.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про відсутність підстав розраховувати на приєднання України до митного союзу.

"Але надія завжди вмирає останньою. Ми все ж хотіли б бачити Україну в митному союзі", - сказав Лукашенко, додавши, що з цього питання думка білоруської сторони збігається з позицією керівництва Росії.

Глава Білоруської держави відзначив, що у вирішенні питання про приєднання України до митного союзу і Єдиного економічного простору є ряд об`єктивних і суб`єктивних чинників.

На його думку, колишнє керівництво України "дуже далеко відвело країну від пострадянських інтеграційних процесів", до того ж Захід і Америка "тримають Україну, можна сказати, на короткому повідку".

"Україна нині дотримується політики зони вільної торгівлі. Але Росія правильно ставить питання: а як же СОТ? Якщо обнулити мита з деяких товарів, то через Україну, як через чорну дірку, до Росії і до нас можуть піти товари з ЄС, із заходу, і зруйнувати економічну стабільність", - заявив Лукашенко.

За його словами, у зв`язку з цим Білорусь наголошує на необхідності введення групи вилучень з режиму зони вільної торгівлі, який формуватиметься в СНД, включаючи Україну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!