Microsoft оголосила війну сервісам за встановлення піратського ПО

Вівторок, 21 червня 2011, 19:26

Корпорація Microsoft має намір посилити роботу для виявлення в Україні сервісних центрів, які встановлюють клієнтам піратське програмне забезпечення.

Про це на прес-конференції в Дніпропетровську повідомив керівник департаменту з захисту прав інтелектуальної власності компанії "Майкрософт Україна" Юрій Омельченко, повідомляють "Українські новини".

Омельченко повідомив, що компанія має намір боротися з нелегальним встановленням програмного забезпечення в Україні.

"Щоб не допустити подальшого поширення піратства, компанія "Майкрософт" оголосила війну нелегальним встановникам програмного забезпечення в Україні. Щодо нелегальних сервісних центрів створюються "чорні" списки, влаштовуються "контрольні замовлення" для нелегальників, коли у квартирах замість клієнтів на них чекають співробітники правоохоронних органів", - сказав він.

Реклама:

За даними програми "Таємний покупець", яку регулярно проводить компанія "Майкрософт Україна", щоб забезпечити захист споживачів від несумлінного продажу ПК і надати допомогу продавцям комп'ютерної техніки, був проведений аналіз 816 торговельних точок в 11 областях України.

Найвищий рівень піратства зафіксований у Кривому Розі - в 60% випадків пропонується встановити неліцензійне ПЗ, Одесі - 43% і Миколаєві - 35%.

За інформацією партнера "Майкрософт Україна", представника юридичної фірми "Лексфор" Владислава Шаповала, за використання піратського ПЗ, відповідно до українського законодавства, передбачено покарання у вигляді штрафу від 9,6 тисячі гривень до 50 тисяч гривень залежно від правопорушення.

"При цьому 9 600 - це мінімальний штраф у сфері порушення прав інтелектуальної власності, і він може бути призначений, якщо на комп'ютері підприємства встановлена лише одна неліцензійна програма. Крім того, відповідальність за нелегальне ПЗ на підприємстві нестиме не тільки його встановник, але і юридична особа, яка є власником підприємства", - сказав він.

Шаповал повідомив, що в Києві на сьогодні у господарських судах розглядається 23 справи щодо таких правопорушень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: