"Енергоатом" порушив "атомну" монополію росіян

Понеділок, 20 червня 2011, 09:34

НАЕК "Енергоатом" розширює співпрацю з американською Westinghouse - конкурентом основного постачальника ядерного палива в Україну російським ТВЕЛом.

За словами представника американської компанії в Україні Світлани Меркулової, вже на початку 2012 року НАЕК "Енергоатом" почне постачання палива Westinghouse на Запорізьку АЕС, пише газета "Комерсант-Україна".

Водночас, співрозмовник видання в "Енергоатомі" повідомив, що постачання можуть початися вже з кінця 2011 року - на п'ятий енергоблок Запорізької АЕС і на другий блок Южно-Української АЕС надійде по 42 касети Westinghouse.

На третьому енергоблоці Южно-Української АЕС зараз експлуатується 84 касети Westinghouse.

Реклама:

Розширити дослідну експлуатацію паливних зборок ТВЗ-W на Запорізькій АЕС представники держпідприємства і компанії Westinghouse домовилися на зустрічі 16 червня, розповіли в прес-службі "Енергоатому".

Видання зазначає, що Westinghouse все ще не має ліцензій на промислову експлуатацію свого палива в Україні.

Але фахівці Запорізької АЕС зараз проводять роботу з отримання обґрунтувань та дозволів на використання палива ТВС-W, кажуть у прес-службі НАЕК.

Буде також проведена адаптація станційного обладнання до прийому та поводження з паливом компанії Westinghouse.

За рахунок поставок американського палива Україна розраховує створити конкурентне середовище на своєму ринку, пояснює джерело в "Енергоатомі".

До цього часу основним постачальником палива для українських АЕС був російський ТВЕЛ.

"Компанії будуть прагнути розширювати свою частку на ринку, у тому числі за рахунок комерційних переваг. ТВЕЛ ж ми підстьобнули до вдосконалення палива, підвищення його технічних характеристик і споживчих властивостей", - пояснив співрозмовник.

За оцінками Міністерства енергетики та вугільної промисловості, щороку Україна закуповує ядерного палива на загальну суму близько 300 млн. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: