Україна хоче від Сербії вільної торгівлі

Четвер, 2 червня 2011, 09:22

Україна готується до проведення офіційних переговорів про створення зони вільної торгівлі з Сербією.

Про це заявили в Мінекономрозвитку, пише "Комерсант Україна".

Нагадаємо, офіційно про можливість таких переговорів у середу в ході зустрічі з міністром закордонних справ Сербії Вуком Єремічем заявив прем'єр-міністр Микола Азаров.

"Я доручаю Міністерству економічного розвитку і торгівлі вивчити можливість укладення угоди про зону вільної торгівлі з Сербією, провести відповідні консультації з нашими колегами", - повідомив Азаров.

Реклама:

Як уточнив заступник міністра економіки Валерій П'ятницький, попередня оцінка свідчить про перспективність створення ЗВТ з Сербією.

Однак, за його словами, ситуація ускладнюється тим, що ця балканська країна до цих пір не є членом СОТ.

"Нам цікаво поглибити співпрацю з Сербією, але ситуацію ускладнює той факт, що вони не є членом СОТ. Це означає, що визначити величину митних ставок Сербії буде можливо лише за підсумками її вступу до цієї організації", - заявив П'ятницький.

Вперше Україна почала консультації про створення ЗВТ з Сербією (тоді - Югославією) ще в 1996 році.

Однак у той час Югославія не змогла укласти договір, так як була зобов'язана в першу чергу встановити аналогічні режими з усіма країнами-сусідами.

У підсумку Україна уклала договір про створення ЗВТ з іншою країною Балканського регіону - Македонією.

Джерело в департаменті двостороннього торговельно-економічного співробітництва МЕРТ уточнило, що, хоча можливість вести офіційні переговори з Сербією з'явиться лише після її вступу до СОТ, неофіційні консультації вже ведуться.

Відзначимо, що в сербському уряді сподіваються вступити до СОТ наприкінці 2011 року, тоді як переговори з цього питання ведуться з 2004 року.

Отже, офіційний діалог про створення ЗВТ з країною можна почати вже в 2012 році.

За даними Держстату, Україна має позитивне сальдо в торгівлі з Сербією. За підсумками 2010 року воно становило 123 мільйони доларів.

Експорт українських товарів до Сербії становив 199 мільйони доларів, а імпорт сербських товарів - 75,9 мільйона доларів.

Україна постачає до Сербії продукцію машинобудування та електроенергетики, а імпортує продукцію сільського господарства.

Незначні обсяги товарообігу між Україною і Сербією пояснюються традиційною орієнтацією останньої на співпрацю з Росією, зазначають у МЕРТ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: